Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija Podijeli

Majci dolaze iz daleka i bliza

A vjernici u Novigrad na Dobri koji iz godine u godinu postaje sve značajnija točka na karti marijanskih odredišta, dolaze iz brojnih krajeva Lijepe naše, ali i iz inozemstva. Tako smo na svetkovini zatekli velik broj onih koji u Novigrad stižu iz SAD-a, Kanade i Australije, a riječ je ponajviše o onima koji su u […]

A vjernici u Novigrad na Dobri koji iz godine u godinu postaje sve značajnija točka na karti marijanskih odredišta, dolaze iz brojnih krajeva Lijepe naše, ali i iz inozemstva. Tako smo na svetkovini zatekli velik broj onih koji u Novigrad stižu iz SAD-a, Kanade i Australije, a riječ je ponajviše o onima koji su u tim zemljama davno odlučili potražiti bolji život.
– Vraćamo se u rodni kraj uvijek, a naše godišnje odmore i dolaske planiramo tako da se "poklope" s Velikom Gospom kako bismo došli upravo ovdje, u mjesto i župu odakle smo otišli u "bijeli svijet", rekao nam je jedan od naših "gastarbajtera" i hodočasnika.

Župa Novigrad na Dobri ovogodišnju svetkovinu Velike Gospe dočekuje iznimno lijepo uređena, a za sve se pobrinuo kao glavni organizator ovdašnji župnik pater Filip Vicić pod čijom se dirigentskom palicom sve odvija kao "po špagi".
– Pripremili smo bogat program, naravno u centru događanja su naše svete mise te procesija s Gospinim kipom, ali i bogat program i narodno veselje, kaže pater Vicić ne krijući zadovoljstvo što njegova župa postaje svojevrsni "brend" vjerskog turizma ovog kraja.

Novigrad na Dobri danas su pohodili i brojni vjernici iz Karlovca, Duge Rese i ostalih dijelova Karlovačke županije, a neki od njih, poput dvojice starijih muškaraca Gospi su odlučili krenuti – pješice.
– Iz Mračina smo, nije nam to jako daleko, do Novigrada na Dobri, a odlučili smo pješice da ne ŽdušimoŽ naše da nas voze. Ovako s noge na nogu još i porazgovaramo i eto nas u Novigradu, rekli su našem reporteru Damiru Valentu koji ih je zatekao na županijskoj cesti Jarče Polje – Novigrad i kao i uvijek, dobrog srca, primio ih u svoj automobil do Novigrada.

Cjelodnevna proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri imat će i zabavni karakter jer nastupaju ŽSlavonski dukatiŽ, a za pravo pučko veselje pobrinuli su se i brojni licitari.

Pročitajte i ovo

U TRENU

Razbijeni automobili, prozori kuća, potučeni vrtovi i usjevi… to je rezultat haranja nevremena