Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Hrvatska ŽRTVE TOTALITARIZMA Podijeli

Međuvođe se sjećaju žrtava partizanskog terora: Ljeti 1945. ubijeni hrvatski vojnici i civili dovezeni iz logora na Dubovcu

Tada je ubijeno više stotina hrvatskih vojnika i civila

Komemoracija žrtvama stradalim krajem Drugog svjetskog rata, tijekom poraća te u Domovinskom ratu održana je danas u Međuvođu.

Na prostoru naselja Gornjih Dubrava, u ljeti 1945. godine ubijeno je nekoliko stotina zatvorenika, hrvatskih vojnika i civila, koji su dovezeni noćnim vlakovima iz karlovačkog logora na Dubovcu.

Radi se o partizanskim žrtvama odnosno žrtvama nove vlasti 1945. godine.

Udruge su 90-ih godina izradile elaborat o stratištu za potrebe Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava RH, nakon čega je pokrenuta istraga koja je vrlo brzo i završena. Postavljena je spomen – ploča, raspelo i postaje križnog puta, a danas je svemu prisustvovala i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

U organizaciji hodočašća, pored Udruge Kovan, Župnog ureda Generalski Stol i Općine Generalski Stol redovito sudjeluju ratni veterani Hrvatskog domobrana iz Duge Rese, članovi udruga političkih zatvorenika iz Karlovca i Ogulina, udruge HVIDRA i drugih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, katolička udruga Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, vatrogasci, izviđači i drugi.

-Karlovačka županija se svake godine prisjeća žrtava svih totalitarnih režima na način da se uz molitvu zapale svijeće i polože vijenci u njihovu čast. I ovo današnje obilježavanje prisjećanje je na žrtve jednog sumornog doba i režima koji je bez suda presudio i mnogim nevinima, kazala je županica Martina Furdek Hajdin. Istaknula je da se ovim simboličnim činom prisjećamo njihove žrtve s mišlju da se takvi zločini i takvi režimi više nikada ne dogode.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Danas temperatura do 6 stupnjeva, magla bi se mogla razići sredinom dana