Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Karlovac ČARI ZANATA Podijeli

Međužupanijsko natjecanje u Karlovcu okupilo najbolje učenike frizerstva i soboslikarstva iz svih dijelova Hrvatske

Frizeri i soboslikari iz deset srednjih škola iz Hrvatske pokazali znanje u svojim budućim zanatima

Učenici iz deset srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske danas su se u Karlovcu u Mješovito industrijskoj školi natjecali u dvije discipline – frizerstvo i soboslikarstvo.

– Kada imate veći broj škola nego što ih može ići na državno natjecanje, tada se organizira više međužupanijskih natjecanja, danas se primjerice, održavaju četiri natjecanja za frizere te dva za soboslikare, objasnila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ-a.

Učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na školskom natjecanju plasirali su se na međužupanijsko, a oni koji ostvare najveći broj bodova potom idu na državno natjecanje.

Frizeri rade na lutkama, a zadatak im je obojati kosu u nekoliko nijansi te napraviti završnu frizuru. Osim tehnike, stručno povjerenstvo ocjenjuje i komunikaciju s klijentima.

Erdeljac je dodala i da ovakva natjecanja daju učenicima osjećaj važnosti, promovira se zanimanje te se pokazuju čari za poslove koji se danas smatraju dosadnima.

– Zadatak je dosta zahtjevan, ali su učenici sve ove korake prošli na praktičnoj nastavi, međutim, za sada dobro napreduju. Postoje male razlike između radova, ali bodovna lista je detaljna, tako da im se sve boduje, kazala je Davorka Sajevac, voditeljica praktične nastave.

Soboslikari su dobili crteže koje moraju vjerodostojno precrtati na zid, a u tom zadatku dolazi do izražaja njihovo znanje nijansiranja i preciznost.

– Zadatak sam osmislio tako da se za crtež odabere vrsta koda u obliku kišobrana koji će nas zaštiti od svijeta, pa samim time crtež ima simboliku. Za izradu rada učenici upotrebljavaju sva znanja koja će im u budućnosti koristiti u poslu, kazao je član povjerenstva Igor Cikuša, akademski slikar i grafičar.

Ono što je zanimljivo jest da su u ovim zanatima u Hrvatskoj najbolji učenici s područja sjevera Hrvatske. U Karlovcu se danas natječu učenici iz Siska, Zadra, Đurđevca, Buja, Pule, Čakovca, Zagreba, Bedekovčine i Varaždina.

Lana Belavić

Pročitajte i ovo

SUPER

Orlovačke dječje igre okupile brojne mališane