Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Županija BRODOGRADNJA I DRŽAVNA JAMSTVA Podijeli

Ministar Horvat: Još jedno neaktivirano jamstvo od 122 milijuna kuna prijeti državnom proračunu

S belgijskim Jan De Nulom, koji je aktivirao jamstvo od skoro 4,5 milijarde kuna, danas postignut dogovor

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je u Županijskoj gospodarskoj komori u Karlovcu s poduzetnicima, ali na sastanak na kojem se analizira gospodarsko stanje, mjere i programi za poticanje poduzetništva zakasnio je sat vremena. Razlog je sastanak s belgijskim brodovlasnikom Jan De Nulom koji je aktivirao državna jamstva od 4,42 milijarde kuna zbog broda koji u Uljaniku nije izgrađen.

Današnjim dogovorom ministar je zadovoljan.

– Procedure su definirane, obveze vrlo jasne i krećemo u proces u nadi da ćemo do kraja godine brod uspjeti prodati Jan De Nulu i barem jedan veliki dio sredstava plaćenih kroz jamstvo vratiti u državni proračun, rekao je Horvat novinarima.

Na pitanje zna li da se u tvrtki Adriadiesel, nekad usko vezanoj za brodogradnju i u vlasništvu Nenada Končara, nakon više od 80 dana blokade sprema stečaj, Horvat je ponovio kako ono što je bilo normalno prije deset ili 15 godina više nije normalno.

– Moramo se okrenuti jednom drugačijem pristupu u gospodarstvu, drugačijem pristupu trgovačkim društvima koja jesu ili su bila u poteškoćama. Ono što je činjenično stanje  – ne mogu trgovačka društva na prostoru Republike Hrvatske živjeti i egzistirati na temelju državnih potpora i moraju se stvari promijeniti. Ta tranzicija hrvatskog gospodarstva se konačno mora privesti kraju. Ne bi bilo primjereno da elaboriram hrvatsku brodogradnju u proteklih 50 godina. Sve one nepodopštine koje su nas dovele do toga da moramo platiti 4,5 milijardi kuna izdanih državnih jamstava nitko si to nije htio niti želio, ali jednostavno se mora. To smo napravili i u segmentu same brodogradnje mislim da smo otvorili jednu novu stranicu, rekao je Horvat.

Osim tog naplaćenog jamstva, hrvatskom proračunu prijeti još jedno neaktivirano jamstvo u iznosu od 122 milijuna kuna, također vezano za brodogradnju.

– U ovom trenutku nemamo nikakve najave da bi se to moglo dogoditi u sljedećih nekoliko dana. To je jamstvo za takozvani Santiago brod koji je parkiran u Uljaniku i u ovom trenutku nema nikakvog interesa da bi se taj brod završio, rekao je Horvat.

 

Pročitajte i ovo

DOZNAJEMO

358 stabala hrasta lužnjaka koji će biti srušeni u Pojatnom vrijedni su pola milijuna kuna i ostat će u Hrvatskoj