Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Županija PREKO RIJEKE Podijeli

Most preko Mrežnice bit će gotov krajem godine i prije Pelješkog, nada se šef ŽUC-a Turković

Bit će dug 81,5 metar, širok 9,5 metara armirano – betonsko pločasti s obostranim nogostupom i viši od pontonca

Novi most preko rijeke Mrežnice u Zvečaju, čija je izgradnja započela početkom travnja, bit će završen prije Pelješkog ili mosta u Mahičnu, krajem ove godine.

Rekao je to danas nakon obilaska gradilišta ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković. Za ovu investiciju ukupno tešku skoro 9,5 milijuna kuna ŽUC se kreditno zadužio, sve kako bi stanovnici Zvečaja i Bukovlja konačno bili spojeni sigurnim mostom.

-Devet milijuna kuna osigurali smo kreditnim sredstvima. Dobili smo izuzetno dobru kamatu za ovaj posao od 1,25 %. Ostali troškovi, negdje oko 700.000 kuna bit će iz sredstava Županijske uprave za ceste, dodao je Turković.

Most gradi tvrtka SA Bišćan, bit će dug 81,5 metar, širok 9,5 metara,  armirano – betonsko pločasti s obostranim nogostupom i viši od pontonca, kako mu visoki vodostaji ne bi smetali. Po nosivosti je za puno opterećenje i po tome je ravnopravan s bilo kojim mostom u Hrvatskoj.

– Most ima upornjake na oba kraja i četiri stupišta od kojih su tri u vodi.  Predvidjeli smo i elemente athitektonskog uređenja okoliša gdje se sa stubištima spuštamo u područje koje bi s jedne i s druge strane trebalo biti kupalište. Predviđeno je i par parkirališnih mjesta u zoni uz nogometno igralište, pojasnio je projektant Alex Kindij.

-On je armirano betonski i naravno da je puno veći nego što je bio drveni pontonski most međutim vodila se briga kako će se uklopiti u prirodu, da ju što manje devastira isto tako i korito rijeke Mrežnice, dodala je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Na području Generalskog Stola ovo je trenutno najvrijedniji projekt i, uz izgradnju vodoopskrbne mreže za područje Bukovlja, jedan od najvažnijih.

-To su dva kapitalna projekta, i vodovod i most, koje su žitelji ovog kraja kao najveće prioritete i najveće probleme u svom kraju za nastavak života, turizam, ali i moguće doseljavanje. Tako da se to može smatrati i demografskom mjerom koja se osigurava kroz infrastrukturu, naglasila je dožupanica.

Pročitajte i ovo

DAN OPĆINE

Tounj proslavio svoj dan, na svečanoj sjednici i županica