Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život KONAČNO Podijeli

Od splava do armirano-betonskog mosta: Bukovlje i Zvečaj konačno spojeni pravim mostom

To je jedino bogatstvo koje smo dobili. Imali smo čamce, mučili smo se svakako, a sada smo se preporodili, kažu mještani

Novi armirano – betonski most preko rijeke Mrežnice svečano je danas otvoren u Zvečaju. Prije samo osam mjeseci na tom je mjestu bio stari, dotrajali i za promet opasan pontonski most preko rijeke Mrežnice.

Mještani s obje strane obale, Zvečaja i Bukovlja, sada mogu odahnuti.

-Bez mosta smo morali autom 20 minuta ići do mame koja je udaljena 2,5 kilometra u Bukovlju, kaže mještanka Zvečaja.

-Puno će nam ovo značiti, a taj most me toliko dirnuo da sam izradio drvene makete i podijelit ću ih svakom radniku u znak zahvale, kaže bivši Zagrepčanin koji je doslelio u Bukovlje.

Majkama most je donio brigu manje. -Stari most je već bio opasan, a djeca tuda idu pješice do svojih autobusa.

-To je jedino bogatstvo koje smo dobili. Imali smo čamce, mučili smo se svakako, a sada smo se preporodili, kažu mještani ova dva naselja.

Od splava do armirano – betonskog mosta prošao je jedna cijeli život. Oni stariji mještani poput Pere Radinovića prisjećaju se dana kada nije nikakvoga mosta.

-Bila je najprije lađa obična, pa poslije je ’47. došla skela i čamac uz nju. Onda se radio pontonski most, ali ne ovaj nego jedan prije. Ovoga rata taj je most propao pa se 1994. napravio ovaj pontonski most koji je sada eliminiran odavde. Bio je dotrajao i nije se isplatilo popravljati. Tako da se sada napravio ovaj most.

Novi most će trajati

Danas mlinova i vodenica na ovom dijelu Mrežnice više nema, ali ima most  – skoro 87 metara dug, s nogostupima i noćnom ambijentalnom rasvjetom koji će na ovom mjestu trajati puno duže od svojih prethodnika.

Omogućio je nesmetano kretanje županijskom cestom koja spaja ne samo ova dva naselja s oko 300 stanovnika već i dvije općine – Barilović i Generalski Stol. Omogućit će kvalitetan život i ostanak stanovnika na svojim ognjištima, a nadaju se ovdje dovesti i neke nove, putnike namjernike.

-U planu je izgradnja ceste koja bi povezala Jankovo Selište i Gornje Bukovlje koja bi skratila stanovnicima tog naselja put prema središtu županije Karlovcu ili Dugoj Resi za dvadesetak kilometara. Sama ta cesta, a pogotovo most daje perspektivu za razvoj turizma, ali i ono što je prvenstveno za demografsku sliku i ostanak ljudi na području ovih naselja, rekao je načelnik Generalski Stol Alen Halar.

Investiciju veću od 10 milijuna kuna financirala je Županijska uprava za ceste, a u rekordnom vremenu izgradili radnici SA Bišćan.

-Dužina mu je 86,8 metara, a širina 9,8 metara, na mostu je izvedena LED rasvjeta koja je u samom rukohvatu mosta, dodao je ravnatelj ŽUC-a Stjepan Turković.

-Zaista svi koji smo u tome sudjelovali možemo biti zadovoljni da smo omogućili i ovom kraju da se razvija i da nastavlja sa svojim životom, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

MARATON NA KORANI

Romano Mužak i Ivana Žigman prvi na Finswimming maratonu Korana