Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  0C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac DUBOKO NEZADOVOLJNI Podijeli

Možemo! Karlovac upozorava: Procedura donošenja karlovačkog proračuna prekratka, obrasci nepristupačni

Da je gradskoj vlasti do sudjelovanja građana stalo, poboljšala bi proceduru javne rasprave kod donošenja proračuna jer trošenje javnog novca nije tek puko tehničko, već suštinsko demokratsko pitanje

Politička platforma Možemo u Karlovcu nezadovoljna je procedurom za donošenje novog gradskog proračuna. Savjetovanje je trajalo tek sedam dana, obrasci nisu pristupačni, a niti jedan prijedlog, kao i do sad, Grad nije prihvatio.

-Duboko smo nezadovoljni kratkim trajanjem javne rasprave kao i sasvim izvjesnom namjerom vlasti da ograniči participaciju građanstva u raspravi o najvažnijem dokumentu Grada za 2021. godinu, kažu u Možemo!.

Praksa u brojnim drugim gradovima je drugačija. U Delnicama, Požegi, Vrbovcu, Krku, Pakracu, Otočcu, Dugom Selu, Malom Lošinju, Lipiku i brojnim drugim hrvatskim gradovima savjetovanje s građanima o proračunu traje maksimalno zakonski određenih 30 dana.

U Karlovcu s druge strane ni ove godine nije prihvaćen nijedan prijedlog građana. Obrasci za savjetovanje o proračunu trebali biti pristupačniji za širu javnost.

-Da se u njima ne moraju navoditi razdjeli, izvori i pozicije, nego da za građane oni budu više opisne naravi, kao što primjerice građani Rijeke imaju otvorenu mogućnost predlaganja tijekom cijele godine. Još bolja varijanta je da, kao u Sisku, postoji interaktivna simulacija proračuna koja se može spremiti i poslati gradu kao prijedlog. Najbolja varijanta je potpuna transparentnost i participiranje građana u odlučivanju kao što je slučaj u Pazinu, koji je na terenu uspio educirati i zainteresirati svoje građane kako bi odlučivali o onome što direktno utječe na njihove živote, kažu u Možemo!

Žele da svi građani Karlovca imaju priliku predlagati i glasati za gradske projekte i odlučivati neposrednije o tome kako i gdje se troši jedan dio fiksnog proračuna. Ipak, zaključuju:

-Da je gradskoj vlasti do sudjelovanja građana stalo, poboljšala bi proceduru javne rasprave kod donošenja proračuna jer trošenje javnog novca nije tek puko tehničko, već suštinsko demokratsko pitanje.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

POČELO DANAS

Brzo antigensko testiranje kao test za trudnoću: Dvije crtice znače pozitivno