Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Život KORAK DOKAZAO Podijeli

Muškarci su obiteljski zlostavljači u 90 % slučajeva i fizički su nasilni. Zlostavljačice su verbalno

U tri godine rada s nasilnicima među njih 18 bila je samo jedna žena

U 90 % slučajeva obiteljski naslinici su muškarci. Dokazao je to i trogodišnji program “Promjena, korak do sigurnosti” Ženske grupe Karlovac – Korak.

Projektom je, naime, prvi put omogućen psihosocijalni rad s nasilnicima, a među njih 18 bila je samo jedna žena.

– Na temelju toga dalo bi se zaključiti, i zapravo je to dobar primjer omjera kakv se pokazuje u praksi, da su otprilike 90 % počinitelja obiteljskog nasilja muškarci. Ako pričamo o ženama, otprilike 90 % žena su žrtve nasilja u obitelji, rekla je psihologinja Mateja Bubaš.

Iako su nasilnici i nasilnica dobili priliku raditi na sebi, većina onih koji su bili upućeni u Korakovo savjetovalište nisu se pojavili.

-Ukupno 16 počinitelja je bilo upućeno i njih šest se javilo, a dvoje se javilo svojevoljno.

Jedina obiteljska zlostavljačica nije se pojavila u savjetovalištu

Nije se pojavila ni ona jedna nasilnica pa nema ni podataka o tome kako žene zlostavljaju.  – Ali, ono što je općenito za žene karakterističnije je da više su verbalno nasilne dok su muškarci više fizički nasilni, kaže Bubaš.

Jesu li se oni muškarci koji su prošli tretman u Korakovom savjetovalištu popravili i postali bolji muževi i očevi, također nije poznato.

-To je veoma teško procijeniti što se s njima na kraju događa. Oni kada kod nas odrade tretman mi pišemo mišljenje Centru za socijalnu skrb i nemamo povratnih informacija za dalje. U tom trenutku možemo reći da je za jedan broj vidljiv pomak na bolje, a za jedan broj nemamo informacije, ali onda je tu centar da prati daljnju situaciju, kaže Bubaš.

Ovim projektom radilo se i na umrežavanju sa socijalnom skrbi, policijom, školama, vrtićima u čemu se uspjelo. Radilo se i na osnaživanju 16 žena za 17 djece nakon izlaska iz skloništa za žrtve nasilja. Na žalost, dio ih se vratio nasilnicima, ali većina se uspješno reintegrirala u društvo. Zato se u Koraku nadaju da će im ministarstvo nastaviti davati potporu za sve ove aktivnosti. Novi projekt, koji osigurava nastavak, je naspisan. Čekaju se rezultati ocjenjivanja.

Pročitajte i ovo

KAO NEKAD

Bravo za Slunj: Koranski susreti vratili osmijeh na lice