Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Karlovac VRELO POVIJESTI Podijeli

Najstarija karlovačka ljekarna u Ul.Ninskog ima 291 godinu

Čak i miris kad se ulazi u ovu ljekarnu, govori o tome koliko je stara

Grad na četiri rijeke prepun je neobičnih i lijepih priča iz povijesti. Nevolja je jedino u tome što se o tim pričama malo zna.

No, duh prošlosti živi na ulicama i izvire iz građevina, šulja se ulicama, treba ga samo osluhnuti.

Zato smo se zaputili u najstariju ljekarnu u Karlovcu smještenu u Ulici Grgura Ninskog u srcu karlovačke Zvijezde. Ona i dalje svakoga tko u nju po prvi puta uđe, ostavlja bez daha. Potvrdila nam je to i voditeljica te divne ljekarne, Dubravka Tokić.

– Svi koji dođu prvi put ostanu iznenađeni jer ne mogu vjerovati da ovako nešto postoji u gradu. Na žalost, ima Karlovčana koji, na žalost, uopće ne znaju za ovu ljekarnu. No, zato stranci koji dođu, uvijek zavire ovdje i slikaju jer im je to čudesno.

Ljekarna i dalje ima autentičan izgled

Ljekarna i dalje izgleda autentično. Moderni lijekovi posložen su u drvenom starinskom namještaju, a ured u koji nas je gospođa Dubravka uvela izgleda kao filmska kulisa francuskog filma. Ništa ne izleda monotono i bez duše kao što se često pripisuje ljekarničkom interijeru.

– Ovdje imamo laboratorijskog suđa starog nekoliko stoljeća. Imamo još originalnog namještaja koji bi čak trebao biti pod muzejskom zaštitom. Sve što vidite u ovoj ljekarni je iz tog davnog vremena. Sve je originalno. No, 1994. rađena je kompletna restauracija namještaja. Mijenjali smo pod jer su bile stare betonske ploče koje su bile oštećene pa su onda postavljene mramorne. Drugo je sve ostalo sačuvano iz tog vremena.

Voditeljica ove ljekarne već ima i svoju povijest povezanu s najstarijom ljekarnom jer je njihova zajednička priča počela sada već davne 1983. godine. No, ono što joj se posebno urezalo u sjećanje jest uloga ove ljekarne u Domovinskom ratu.

– Tada je ova ljekarna bila dežurna ljekarna za cijeli grad zbog toga što jedina ima podrumske prostorije. To je bilo jedno posebno vrijeme. Iako je bilo teško, ipak je bilo lijepo. Pokazalo se zajedništvo.

Najprije je bila ljekarna za potrebe vojnika

Bogata povijest najstarije karlovačke ljekarne priča priče vojnika još od 1726. kada je bila vojna ljekarna za potrebe vojnika Vojne Krajine. 1830. otvorena je za sve građane. I od tada do danas stoji na braniku grada Karlovca. Trenutno se pomlađuje, dobit će nove, svježe zidove, a uskoro i prozore. Još je  mnogo neispričanih priča čaka da se ispriča upravo u ovoj ljekarni.

– Osjećaj je poseban kad uđete u tu starinu. Miris je drugačiji u toj ljekarni. Osjeti se miris i duh starine. To je sasvim nešto drugo, poručuje Tokić.

Pročitajte i ovo

ONLINE SJEDNICA

Smrad s Ilovca, čekanje za kontejnere za glom. otpad, ali i sudbina spremnika za tekstil zanima karlovačke vijećnike