Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Život DUHOVNI DOGAĐAJ Podijeli

Nakon 147 godina prva mlada misa u Dugoj Resi: Fabijan Štedul u nedjelju slavi u svom gradu

Fabijan je na Petrovu zaređen u sarajevskoj katedrali

Nakon 147 godina Duga Resa je ponovo dala svećenika. Točno na Petrovu, 29. lipnja u Sarajevskoj katedrali  zaređen je 27-godišnji Dugorešanin Fabijan Štedul, a ove nedjelje, 7. srpnja slavit će mladu misu u svom gradu.

– Velik je to trenutak i događaj za našu mladu župnu zajednicu koja je sada stara deset i pol godina, ali veliki je to događaj i za područje cijeloga grada, kaže župnik Branko Risek. Crkvene knjige kažu da je posljednja mlada misa u Dugoj Resi bila 4. kolovoza 1872. Tada ju je slavio velečasni Ivica Stišćak, iz Vinice iza Varoša, kaže Risek ne krijući zadovoljstvo što upravo u njegovo vrijeme grad na Mrežnici ponovno ima mladomisnika.

Mlada misa  je duhovni događaj kojim se zahvaljujemo Bogu na daru novog svećenika i doista nema većeg slavlja za jednu župu od slavlja mlade mise.

Nedjeljnom mladom misom velečasni Fabijan će se kao svećenik predstaviti župnoj zajednici iz koje je izrastao i krenuo na put služenja Kristu. Misa će u nedjelju biti održana u 11 sati i to na Trgu hrvatskih mučenika kod križa i  na mjestu buduće crkve Blaženog Alojzija Stepinca, a u slučaju lošeg vremena u crkvi sv. Antun.

Svečani objed za brojne  uzvanike bit će u Motelu Roganac, kaže vlč. Risek.

Nakon što odsluži mladu misu, vlč. Fabijan odlazi iz Hrvatske služiti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Ipak, možda već sljedeće godine u gradu na Mrežnici bude još jedna mlada misa, ovog puta kandidata za Zagrebačku nadbiskupiju, dodaje vlč. Risek.

 

Pročitajte i ovo

ČETVERONOŽNI SPAŠAVATELJI

VIDEO: Prvi noćni trening potražnih pasa vatrogasnog K-9 tima. Foxy, Pax i Dragon se ne boje mraka