Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  26C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

“Napokon da Karlovac dobije ovakav događaj”

Krelja dodaje kako je dobro bilo već i prvo karlovačko izdanje revije održano prošle godine. – Sad kad se uključio i međunarodni program, vidi se da tu postoji jedna brza progresija i da se ovo etablira kao vrlo jaka i čvrsta kulturna manifestacija u Karlovcu. Tu radi jedan briljantan tim koji vrlo dobro drži sve […]

Krelja dodaje kako je dobro bilo već i prvo karlovačko izdanje revije održano prošle godine.

– Sad kad se uključio i međunarodni program, vidi se da tu postoji jedna brza progresija i da se ovo etablira kao vrlo jaka i čvrsta kulturna manifestacija u Karlovcu. Tu radi jedan briljantan tim koji vrlo dobro drži sve konce u rukama i u stanju je da to preraste u jednu respektabilnu manifestaciju u Hrvatskoj, gdje ima zaista mnogo festivala. Bilo je vrijeme sa stajališta kulture da Karlovac dobije tako nešto – kazao je Krelja.

Krelja je zamijenio trećeg člana međunarodnog žirija, Libanonca Amina Doru koji nije uspio doputovati na Festival, a kaže da će sa svojim kolegama Slavkom Štimcem i Vjekoslavom Živkovićem lako izabrati najbolje.

– Ja sam se nagledao festivala filmova i stekao sam određenu sposobnost apsorbiranja toga. Ovo će biti za mene zalogajčić koji mogu lako kolokvirati i, a moji kolege, dvojica, to su već gledali, evo sad Štimac gleda ponovno i mislim da ćemo vrlo lako prepoznati filmove koji su najbolji – kaže Krelja.

Preko stotinu mladih filmaša iz Hrvatske i svijeta gostuje u Karlovcu. Oni kažu da Reviju i Festival koriste za stjecanje prijateljstava, ali i filmskih iskustava te traženja novih ideja.

– Došli smo upoznati nove ljude, zabaviti se, a i pogledati filmove naših vršnjaka da vidimo što su oni napravili – kazao je jedan od mladih filmaša.

Drugi nam je kazao da su dokumentarni filmovi jako dobri.

– Imamo u konkurenciji jedan dokumentarni film, u sredini smo negdje, ne očekujemo neku nagradu – dodao je.

Osim cjelodnevnog programa u Zorin domu, organizatori su jučer pripremili i izlet na Mrežnicu.

– Danas smo bili na izletu van Karlovca, ali nisu nam najavili da ćemo se moći kupati, pa nismo ponijeli kupaće, tako da smo se poslije moralč presvlačiti jer smo svi bili mokri – kaže jedan od onih koji su prijepodne proveli u "zelenom" okruženju.

A gosti iz Srbije kažu kako su poruke filmova izrazito jake, iako su pomalo mračni.

– Po organizaciji je ovo jedan od boljih festivala na kojima smo dosad bili – tvrdi ova družina, a drugi filmaš kojeg smo susreli u predvorju Zorin doma kaže kako je Revija puno bolja nego prošle godine.

Petar Krelja prati sve što se događa na Reviji i Festivalu, pa će tako pogledati i svjetsku premijeru svog filma "Preko granice" koja je na programu u 17 i 30.

– Pratim sve što se ovdje dešava, jer kad sam ovdje došao i pozvan sam kao gost, ne želim biti gotovan, želim vidjeti što je napravljeno, kako funkcionira, da bih mogao nešto i sugerirati – ističe Krelja.

Osim Kreljine premijere, u Zorin domu je upravo završila projekcija dječjeg filma "Ne daj se, Floki", projekcija filmova nacionalne konkurencije počinje u 15 i 30, dok će se strana produkcija moći vidjeti u 19 i 30. Festivalska događanja pod okriljem mraka sele se na Stari grad Dubovac gdje u 21 i 30 kazališna skupina DNO igra predstavu "Kraljica".

Pročitajte i ovo

MALO VISINE NE ŠKODI

Karlovčani, njih 40-ak spuštali se niz Branič kulu na Dubovcu