Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -4C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac DAN PRIZNANJA RH Podijeli

Ne zaboravimo da su domovina prije svega ljudi

Hrvatska je međunarodno priznata prije 26 godina, a taj dan u Karlovcu se obilježava 14. godinu zaredom

Karlovac je 14. puta za redom svečanom akademijom obilježio 15. siječnja, dan kada je Hrvatska prije 26 godina međunarodno priznata.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, događaj je organizirao Dokumentacijsko – memorijalni centar hrvatskih branitelja “Damir Pintar”

U Domu Oružanih snaga “Zrinski” okupili su se: izaslanica predsjednika Sabora saborska zastupnica Marija Jelkovac,  izaslanik Vlade ministar Tomo Medved i predsjednice gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Uz njih bili su večeras tu i predstavnici pravosudne vlasti, vojske, policije, udruga branitelja i obitelji poginulih…

Podsjetivši na okolnosti u kojima je Hrvatska 1992. godine priznata, jedna trećina zemlje je bila okupirna, tisuće ljudi prognano iz svojih domova…Medved je pozvao sve da pošalju poruku optimizma iz Karlovca.

S druge strane, Mandić je apelirao na osvješćivanje.

– Moramo si osvjestiti da država i društvo da bi se razvijali moraju otvarati prostor i put najmarljivijima i najboljima među nama. Oni koji donose odluke, narodski rečeno političari, danas kao da to zaboravljaju, valja biti iskren i ponizan, kao da to zaboravljamo. U javnosti imamo dojam da se sve svelo na borbu lijevih i desnih, naprednih i nazadnih, modernih i tradicionalnih: kao da država i domovina pripadaju isključivo samo jednima, rekao je među ostalim.

Osvrnuo se i na one brojne koji napuštaju Hrvatsku.

– Svijest koja nas je kao narod krasila devedesetih jedina može danas dati smisao i Domovinskom ratu i međunarodnom priznanju. Mnogi koji su napustili domovinu ili razmišljaju o odlasku svoju odluku temelje upravo na neispunjenim očekivanjima i obećanjima iz tog vremena. Mnogi koji ostaju suočeni su s godinama iščekivanja i nade da se može i mora bolje. Nacionalni ponos ne donosi blagostanje ali kad se on poljulja do blagostanja se ne dolazi.

Apel svima da ispred sebe stave vrijednost rada i znanja

– I zato, kao i u danima kojih se danas prisjećamo, svi ali baš svi, gdje god da jesmo, bili političari ili znanstvenici, kulturni djelatnici ili radnici u trgovini, branitelji ili prosvjetni djelatnici, moramo ispred sebe staviti vrijednost rada i znanja, okrenuti se oko sebe i priznati da žrtva i hrabrost devedestih odgovor su na sva naša pitanja. Bez nacionalne sladunjavosti ili superiornosti možemo državu i domovinu svakim danom činiti pravednijom, boljom, uspješnijom, demokratskijom i poštenijom. Ne tražeći bilo kakva opravdanja i olakotne okolnosti, kao što ih nisu imali ni svi oni koji su vlastiti život dali da bismo mi danas mogli biti ponosni i pozivati se da smo generacija koja živi ostvarenje vjekovnog sna…

Žrtva devedesetih, naglasio je Mandić, svoj potpuni smisao će dobiti ako podržimo dobro jedni u drugima.

–  U svim različitostima, bilo političkim, bilo ideološkim, bilo svjetonazorskim ne zaboravimo da su domovina prije svega ljudi.

Pročitajte i ovo

ZA BOLJI RAD

Karlovački HGSS ima novo vozilo za traganje i spašavanje