Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život DAN ZA PAMĆENJE Podijeli

U Ozlju obilježeno 30 godina od priznanja Hrvatske: Zemljom je tada zavladalo ushićenje

Ovo je prvi datum koji je vratio vjeru da cijela ta bitka i rat i sve te žrtve prije i poslije imaju smisla. To je bila jedna nova snaga, priznanje te želje da nakon toliko stotina godina imamo konačno svoju domovinu

Hrvatska sutra puni 30 godina od kako je međunarodno priznata država, a više od 20 godina, dan priznanja naše zemlje obilježava se u Karlovcu odnosno u Karlovačkoj županiji. Danas je svečanost tim povodom održana u Starom gradu Ozlju.

General Pavao Miljavac je podsjetio da su priznanju države prethodila višemjesečna razaranja, progon stanovništva, pad Vukovara i napadi na Dubrovnik. Dok se na ratištu vodila jedna bitka diplomacija je vodila drugu.

-To nije bilo lagano, najjače zemlje svijeta, a ubrajam tu i Sjedinjene Američke Države, kada je Baker rekao: Mi želimo pošto poto sačuvati Jugoslaviju, ne dolazi u obzir priznanje. No, nakon svih tih strahota, Vukovar i Dubrovnika, posebno nakon razaranja Dubrovnika, svjetski čelnici su osvijestili što se ovdje događa. Bio je to mukotrpan put, ali Hrvatska je priznaza, rekao je Miljavac.

A onda se konačno 15. siječnja 1992. dogodilo – jedna za drugom zemlja tadašnje Europske zajednice rekla je DA hrvatskoj samostalnosti.

-Kad se to dogodilo bila je to jedna erupcija, ako se sjećate, s Trga Republike pa i po svim postrojbama. To se pripucalo kao da je izbio 3. svjetski rat, to je grmilo, kroz smijeh se prisjetio Miljavac dodavši kako je zemljom zavladalo jedno ushićenje i to ne bez razloga. Priznanje je bilo važno jer tada smo postali država, kaže.

-Ovo je prvi datum koji je vratio vjeru da cijela ta bitka i rat i sve te žrtve prije i poslije imaju smisla. Potvrđeno je da se ne radi o građanskom ratu nego agresiji na našu domovinu i to je bila jedna nova snaga, priznanje te želje da nakon toliko stotina godina imamo konačno svoju domovinu,  dodala je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin. A gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak naglasila je važnost današnjeg obilježavanja.

-Da naša djeca, osmi razredi, njih 54 kojima je to u programu, imaju priliku o Domovinskom ratu, čuti što se događalo jer njima je to sve još uvijek nepoznanica. Oni moraju biti svjesni vrijednosti Domovinskog rata, koja je žrtva branitelja koji su dali svoje živote da bismo mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo

NOVI POSAO

Jelić asistent na karlovačkom Veleučilištu na određeno vrijeme