Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život KARLOVAČKA ŽUPANIJA Podijeli

Ne zna se tko je u zdravstvu prehodao koronu: Nema jasnih smjernica za serološka testiranja pa u županiji nisu ni provedena

Serološkim testovima u krvi se traže protutijela. Ona su dokaz da je virus bio u organizmu iako to čovjek možda nije znao

Serološka testiranja zdravstvenih djelatnika u Karlovačkoj županiji kojima bi se dokazivalo je li bilo zaraženih COVID-om bez simptoma, još se nisu počela provoditi.

Čekaju se upute s nacionalne razine, pojasnio je infektolog iz karlovačke Opće bolnice dr. Luka Jerković.

– Mi smo se testirali kod odsutstva s posla više od 13 dana. Da bi uopće mogli ući u zdravstvenu ustanovu morali smo biti negativni. Svi koji su se tako testirali i bili su negativni. Što se tiče serološkog testiranja, taj test em što je bio nepouzdan em nismo dobili jasne smjernice, pa to nismo htjeli ni provoditi, pojasnio je dr. Jerković.

Odgovor je u krvi

Serološki testovi istražuju uzorke krvi. Krv nekoga tko je bio izložen koronavirusu trebala bi imati protutijela.

Ovakvim testiranjem može se brzo vidjeti jesu li zdravstveni djelatnici bili izloženi virusu tj. jesu li stvorili imunitet. Osim toga, serološki testovi trebali bi dati i odgovor o rasprostranjenosti COVIDA-19, njegovoj smrtnosti i slično. Sve kako bi do eventualnog “drugog vala” stručnjaci znali više o virusu koji je zatvorio granice i ljude u kuće.

Pročitajte i ovo

IZBORI 2020

Do 11,30 sati glasalo 18,09 % birača, u sedmoj 19,08