Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Karlovac UREĐENJE Podijeli

Nova pješačka staza na groblju Dubovac, a uredit će se i kapelica

Zelenilo uređuje punom parom

Rimokatoličko groblje Dubovac ovogodišnje će Sisvete dočekati u novom sjaju. Glavna pješačka staza je u potpunosti uređena. Postavljeni su novi opločnici, rasvjeta i zelenilo, a još važnije uređena je i odvodnja oborinskih voda.

Radi se o, unatrag nekoliko desetljeća, najvećoj investiciji gradskog Zelenila, naglasila je direktorica Jasmina Cvetković.

– Radovi su u vrijednosti 700 tisuća kuna bez PDV-a. Unaprijeđen je standard i vizualni koncept ovog našeg groblja koje je i jedna od kulturnih znamenosti grada Karlovca.

Sama staza duga je 206 metara, postavljeno je 350 kvadrata opločnika. Unutar staze nalazi se 39 zelenih otoka s posađenim sadnicama tisa i rasvjetnim tijelima.

To je najljepši dio radova, a najteži je bio izgradnja odvoda, naglasio je voditelj Pogrebnog Denis Jurković.

– Imali smo drenažno odvodne cijevi koje smo stavljali ispod ove staze, na dubinu od 2,5 metra. Taj je iskop zahtjevao veliki napor naših radnika, ali s time smo postigli da da više nema prodiranja vode iz zemlje.

Sljedeće godine uređenje drugih staza

Sve ovo samo je prva faza uređenja dubovačkog groblja. Idejni projekt je završen za uređenje i preostalih staza.

– U 2018. godini Zelenilo će pristupiti projektiranju nastavka rekonstrukcije tih staza, fokusirat ćemo se na dio u blizini ovih kulturnih znamenitosti odnosno značajnih grobnica kako bi taj cijeli dio mogli prezentirati kao turistički vrijednu lokaciju. Nakon toga vjerujem ćemo pristupiti i nastavku obnove groblja.

– Sva dosadašnja ulaganja u karlovačka groblja i  za vrijeme bivšeg direktora su ustvari bila više nego korisna, a u ovom estetskom dijelu složit ćemo se da su karlovačka groblja ipak na visokoj razini uređenosti i brige o njima, dodao je gradonačelnik Mandić obišavši novouređenu stazu.

Osim toga, Zelenilo radi i na uređenju kapelice Svih svetih. Ove godine uloženo je 700 tisuća kuna, a iduće će biti još toliko kako bi se dobio prostor za ispraćaje i komemoracije.

– Obavljena je vanjska rekonstrukcija fasade, postavljena je vanjska stolarija, ali je pokrenuta i rekonstrukcija unutrašnjosti. Rekonstrukciju je financirao Grad Karlovac u suradnji s Ministarstvom kulture. Trenutno je restaurirana i oltarska slika, a radovi se i dalje nastavljaju na kapelici.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Alen Slavica u Aquatici, The Mith na Starom gradu, predstava ‘Udovice’ u Zorin domu