Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  28C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Županija Podijeli

O radiofoniji učili na Radio Mrežnici

Na prvi pogled radio i film nemaju ništa zajedničko, osim ako se ne snima radio drama, kazala je voditeljica radionice Vedrana Vrhovnik, inače redateljica dramskog programa državnoga radija. – Eto, ove godine ćemo napraviti prve vježbe iz radiofonije u sklopu ovog festivala, nadajući se da će to znanje onda primijeniti u radu na filmu ili […]

Na prvi pogled radio i film nemaju ništa zajedničko, osim ako se ne snima radio drama, kazala je voditeljica radionice Vedrana Vrhovnik, inače redateljica dramskog programa državnoga radija.

– Eto, ove godine ćemo napraviti prve vježbe iz radiofonije u sklopu ovog festivala, nadajući se da će to znanje onda primijeniti u radu na filmu ili videu ili će možda raditi neke radio drame. Netko od njih će možda režirati, netko će biti ton majstor… – kazala je Vrhovnik.

Sudionici radionice svojim filmskim uratcima sudjeluju na Reviji, no usput žele steći i neka nova znanja. Tako se Katarina iz Zagreba danas našla u ulozi radio glumice, a Predrag iz Gline u ulozi redatelja.

– Očekujem da ćemo se zabaviti i naučiti nešto novo – kazala je Katarina.

– Ja sam u ulozi redatelja, već imam neka iskustva, redatelj sam filma na ovom festivalu u konkurenciji dokumentarnog filma. Film se zove "I Glina je EU". Tu sam još s tri člana ekipe, mojim bratom blizancem Ðorđem, Evom i Tinom, a već imam prijašnjih iskustava kao redatelj kazališnih predstava koje sam napisao. To su više školske predstave i predstave za Lidrano. Tri godine smo zaredom pobijedili na županijskom Lidranu, tako da mi režiranje nije strani pojam, a od ove radionice očekujem da još više produbimo znanje, ne samo o režiranju, nego i o glumcima i samom tonu – naglasio je Predrag.

Mihael iz Zagreba sa radio dramom se nije imao prilike susresti, pa je ovo danas bila izvrsna prilika saznati više.

– Što se tiče poveznica s filmom, to je jako dobra poveznica jer vidimo stvarni rad s glumcem, više se baziramo na zvuku i dijalogu nego na samoj slici – napomenuo je Mihael.

Goran iz Osijeka na reviji u Karlovcu bio je i prošle godine. Kaže, grad na četiri rijeke mu se svidio, a danas u Dugoj Resi posebno ga se dojmila Radio Mrežnica, gdje je održan praktični dio radionice.

– Prošle godine sam isto bio na radionici, ali "One take movie" – snimanje u jednom kadru, ove godine je radiofonija i očekujem isto kao i svi ostali, da ćemo se zabaviti i naučiti nešto novo. Ja nemam nikakvog iskustva na radiju, tako da se nadam nečemu novom, zanimljivom… Iznenađujuće ste dobri domaćini, ja sam mislio da ćete nas dočekat s "kakva je ovo dječurlija i derišta koja nama tu smetaju", no vi ste me oduševili – naglasio je Goran.

Nakon tri sata upornoga rada i snimanja na Radio Mrežnici, mladi polaznici radionice snimili su svoju prvu radio dramu, a mi donosimo jedan njen isječak.

Pročitajte i ovo

KORONAVIRUS

U Ogulinu 4 novooboljelih, a u Karlovcu 1 novooboljela osoba