Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

Obilježen Dan srca

Akciji koju su organizirali Opća bolnica Karlovac, Medicinska škola i Zavod za javno zdravstvo odazvali su se građani uglavnom stariji od 60 godina. Onih mlađih, bilo je malo iako je akcija prvenstveno njima i bila namijenjena, kazao je kardiolog doktor Davor Horvat. – To dokazuje da je to dobna skupina gdje još nije dovoljno učinjeno […]

Akciji koju su organizirali Opća bolnica Karlovac, Medicinska škola i Zavod za javno zdravstvo odazvali su se građani uglavnom stariji od 60 godina. Onih mlađih, bilo je malo iako je akcija prvenstveno njima i bila namijenjena, kazao je kardiolog doktor Davor Horvat.

– To dokazuje da je to dobna skupina gdje još nije dovoljno učinjeno da se oni osvijeste i da krenu na ovakve preventivne akcije. Jednostavno ta grupa na koju bi se najviše odnosila ova akcija ne prepoznaju dovoljno smisao prevencije, ali i da je baš sada za njih pravo vrijeme da procijene svoj rizik, kada još imaju vremena da se to eventualno popravi – dodao je dr. Horvat.

Brze testove kao što ih je danas provodio stručni tim kojem se pridružilo i osam budućih medicinskih sestara, najbolje je provesti kod svoga obiteljskog liječnika. No, onima kojima je i to nedostupno priliku za pregled mogli bi dobiti uskoro u svojim sredinama. Prema najavama dr. Biserke Hranilović, planira se akciju proširiti na cijelu županiju.

– Svjesni smo da su kardiovaskularne bolesti jedan od prioriteta i nama je želja da se ovakve akcije prošire po cijeloj županiji. Ne samo ovako u prigodnim danima, već i češće, pogotovo u manjim mjestima gdje možda ljudima zdravstvena zaštita nije toliko dostupna kao u većim centrima – kazala je dr. Hranilović.

Svima koji su danas došli iskontrolirati stanje svoga srca pridružio se i župan Ivica Horvat.

– Želio sam i osobno podržati ovu akciju, s obzirom da su kardiovaskularne bolesti vrlo česte i prvi uzročnik smrti u našoj županiji – rekao je tom prilikom Horvat. Na upit novinara kakvo je njegovo zdravstveno stanje, Horvat je kazao da vjeruje da je dobro.

Iako nije imao namjeru provjeravati ga na današnjoj akciji, ipak je, kako bi dokazao da nema razloga za brigu zbog njegova zdravlja, izmjerio tlak. Pokazalo se da je i nakon tri kave, odličan.

– 120 sa 80, idealan je – zaključio je Horvat.

Pročitajte i ovo

MOST ZA RAZVOJ GAZE

Most Gaza – Banija nije izmišljotina: Isplaniran je još 1959., a i sada je u GUP-u Karlovca