Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Hrvatska KONAČNO ZA UDAH Podijeli

Oboljeli od cistične fibroze dočekali: Odobrena tri lijeka koja im život znače na osnovnu listu

Mihaela Maglić jedna je od 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj i ljetos je za Radio Mrežnicu ispričala svoju priču

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a odobrilo je da se tri lijeka za cističnu fibrozu uvrste na listu lijekova HZZO-a. Riječ je o vrlo skupim lijekovima koji za oboljele, većinom djecu i mlade, znače i priliku za život. Ujedno i mijenjaju svakodnevne dosadašnje terapije koje su uključivale uzimanje i po trideset lijekova i česte hospitalizacije.
Radi se o tri lijeka – Kaftrio, Kalydeco i Orkambi o kojima je odlučivalo stručno Povjerenstvo za lijekove HZZO-a.

– Donesena je pozitivna odluka za stavljanje ta tri lijeka na listu lijekova HZZO-a, rekao je Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Riječ je o posebno skupim lijekovima – cijena jedne tablete kreće se od 750 do dvije tisuće 200 kuna bez PDV-a. Sada se treba sklopiti ugovor s proizvođačem lijekova.

To je svjetlo na kraju tunela nakon višemjesečne bitke za 150 oboljelih u Hrvatskoj.

Jedna od njih je i 19-godišnja Mihaela Maglić iz mjesta Šćulac u općini Barilović čiju smo životnu priču objavili ljetos.

Mihaela je hrabra djevojka koja je poput ostalih oboljelih od ove nasljedne bolesti javno istupila, ispričala svoju muku i apelirala poput drugih, da lijek koji život znači postane ovim ljudima dostupan.

Tada je rekla tako velike, a jednostavne rečenice: -Htjela bih udahnuti koliko želim, htjela bih da se mogu smijati od srca jer mi to ne možemo. Udahnuti ne možemo, smijati se od srca ne možemo jer stalno kašljemo.

Pozitivno mišljenje daje se uz uvjet praćenja učinka lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba i uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba, a koje će HZZO osigurati kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju, kaže se u priopćenju HZZO-a.

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze je pak u priopćenju poručila da je današnja odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a o uvrštavanju Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu tek prvi korak prema mirnijem životu 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

Sada je red na Upravnom vijeću HZZO-a da do kraja provede postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće mogli postati dostupni svim oboljelima, kaže se u priopćenju Udruge.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Jake oluje po Europi uzele 13 života. Vrijeme kod nas danas kišno s grmljavinom, svi se nadaju bez nevremena