Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Hrvatska HITNO RJEŠENJE Podijeli

Udruga Dignitas traži hitan sastanak u Ministarstvu zdravstva zbog lijekova za cističnu fibrozu: Ne pristajemo da za 150 pacijenata Hrvatska nema novaca

Oboljeli od cistične fibroze nemaju vremena čekati da prođu godišnji odmori i da se neko povjerenstvo u nedogled sastaje, poručuju

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata „DIGNITAS“ zatražila je hitan sastanak u Ministarstvu zdravstva zbog odobrenja lijekova za liječenje cistične fibroze.

Ne pristaju na činjenicu da Hrvatska za otprilike 150 pacijenata ne može iznaći sredstva i spasiti im život.

-Oboljeli od cistične fibroze, a naročito djeca oboljela od cistične fibroze nemaju vremena čekati da prođu godišnji odmori i da se neko povjerenstvo u nedogled sastaje, poručuju. Spornom drže posljednju odluku Povjerenstva kojom se određuje da će neko stručno tijelo istraživati ima li taj lijek znanstvenu osnovu iako su lijekovi za liječenje cistične fibroze odobreni od agencije EMA i drugih agencija.

-Jako dobro znamo da ista ta agencija je odobrila i cjepiva protiv COVID-a i tada njihove stručne i znanstvene analize nisu bile sporne niti su se preispitivale, nego su se uvažile, a u ovom slučaju se sada treba u nedogled preispitivati.

Istovremeno u susjednim su zemljama sva ti lijeka uvrštena na listu.

-Smatramo da oboljeli od cistične fibroze imaju pravo na ove lijekove i pravo na liječenje kao i svi drugi pacijenti koji boluju od svih drugih bolest i da se rješenje mora naći odmah, odnosno da se već trebalo pronaći.

Zbog svega traže hitan sastanak u Ministarstvu, bez odgode.
(T.P.)

Foto: Ilustracija

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Nakon noćašnje kiše dolazi još kiše. Bit će i vjetrovito