Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život POPUŠTANJE MJERA Podijeli

Omogućen prelazak granice radnicima koji rade u inozemstvu, ali u Hrvatskoj moraju biti u kućnoj samoizolaciji

Svi će biti evidentirani na graničnim prijelazima

Prema uputi Minsitarstva zdravstva od sada se omogućuje prijelaz državne granice radnicima koji rade u inozemstvu ili stranim radnicima zaposlenim u Republici Hrvatskoj.

Poslodavac je tim radnicima dužan osigurati potvrdu o potrebi za rad te propusnice, kako bi osobe iz navedene kategorije mogli napustiti mjesto prebivališta odnosno stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Granična policija će te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije/karantene.

Hrvatski i strani državljani koji rade i borave u Republici Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama, tijekom boravka u Hrvatskoj moraju cijelo vrijeme biti u kućnoj karanteni/samoizolaciji.

Na rad u inozemstvo i u povratku kući trebaju putovati vlastitim vozilom. Ako nemaju mogućnost putovati vlastitim vozilom te putuju javnim prijevozom, moraju koristiti kiruršku masku tijekom putovanja i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima.

Te se osobe javljaju prvi radni dan po ulasku u Hrvatsku izabranom liječniku telefonom radi provedbe zdravstvenog nadzora. Ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, javljaju se telefonom teritorijalno
nadležnom epidemiologu. Izabrani liječnik, ili teritorijalno nadležni epidemiolog, ako osoba nema izabranog liječnika u Hrvatskoj, putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora COVID-19 unese informaciju da se osoba javila radi zdravstvenog nadzora.

Zdravstveni nadzor nad ovim osobama nema ograničenje od 14 dana, već traje do 30.travnja s mogućnošću produljenja, ovisno o tijeku epidemije.

Ako takve osobe razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku obiteljske medicine (ili u COVID-19 ambulantu, ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj) koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta određuje potrebu testiranja. Izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba sa simptomima bolesti treba se javiti najbližoj COVID ambulanti.

Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata, koji će dalje postupiti prema svojim uputama.

Pročitajte i ovo

PRIPREME ZA SISVETE

Zelenilo na groblju Jamadol do subote besplatno prevozi ukrasna zrnca