Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Županija Podijeli

“Osigurajte zakonitost mjesne samouprave”

On kaže da se u Krnjaku ne poštuje Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je na snazi već 7 godina, jer od 5 mjesnih odbora samo jedan ima status pravne osobe. – Mjesni odbori su Donji Budački, Budačka Rijeka, Trupinjak, Gornji Skrad i Krnjak, a jedino je u MO Krnjak to riješeno i to tek nakon […]

On kaže da se u Krnjaku ne poštuje Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je na snazi već 7 godina, jer od 5 mjesnih odbora samo jedan ima status pravne osobe.
– Mjesni odbori su Donji Budački, Budačka Rijeka, Trupinjak, Gornji Skrad i Krnjak, a jedino je u MO Krnjak to riješeno i to tek nakon ovogodišnjih izbora za vijeća mjesnih odbora. Ja sam predsjednik tog mjesnog odbora i konsenzusom smo dogovorili da napravimo svoja pravila, otvorimo svoj račun, napravimo pečat i sve to riješimo. Kolege iz drugih mjesnih odbora to ne provode. SDSS ima većinu u ostalim mjesnim odborima, osim u Donjem Budačkom gdje je koalicija – priča Beronić koji potpisuje priopćenje koje je HDZ uputio krnjačkom Vijeću i Poglavarstvu, Središnjem državnom uredu za upravu, županijskom HDZ-u i medijima.

HDZ odgovornim za takvo stanje u mjesnim odborima smatra predsjednike vijeća mjesnih odbora i Općinsko poglavarstvo koje mora provoditi nadzor nad zakonitošću rada tijela mjesnog odbora.
– Jednostavno, prema prosudbi načelnika Općine da je to prerano raditi, oni svi stoje! Nije prerano: kasni se sedam godina – naglasio je Beronić.

Dodaje kako je najveći problem što mjesni odbori nemaju žiro račune, pa onda ne mogu dobivati ni novac za svoj rad.
– Kad nemate pravnu podlogu, taj žiro-račun, onda niti sredstva iz općinskog proračuna, koja su predviđena za mjesnu samoupravu, za mjesne odbore, se ne transferiraju kroz mjesni odbor za ispunjavanje onih zadaća zbog kojih mjesni odbori i postoje! Taj novac se zadržava na računu Općine Krnjak, s njima raspolaže načelnik Općine i mi imamo – možda je velika riječ – centralizam; u svakom slučaju, nemamo upravljanje kakvo je zakon predvidio i kako bi, u stvari, trebalo funkcionirati – ustvrdio je Beronić.

Zaključuje kako mjesni odbori tako funkcioniraju samo na papiru; primjerice, ako Vijeće mjesnog odbora i donese neku odluku, ona je ništavna jer je nemaju čime pečatirati. Beronić naglašava da Poglavarstvo ima ovlasti raspustiti vijeća mjesnih odbora ili ih prisiliti da rade po zakonu.
– Odgovornost leži na samim predsjednicima mjesnih odbora i ostalim članovima vijeća mjesnih odbora! Oni su ti koji taj posao trebaju napraviti; neće im ga nitko odraditi, a to je procedura koja traje jedan ili dva dana. Ali, ovdje ne! Općinsko poglavarstvo, pošto je stav samog načelnika da to ne treba raditi; znači, Općina Krnjak ne treba biti ustrojena na zakonit način ili bar ne prema zakonu RH, možda on, ne znam, još uvijek misli da živi u "krajini" pa sad može biti bilo kakav zakon… E, sad ovdje se očito učinio jedan prekršaj prema zakonu – izjavio je Beronić.

Zbog toga HDZ predlaže da nadležni osiguraju zakonit rad mjesnih odbora.
– Prošlo je već onih 100 dana mira, red je na Uredu za opću upravu da poduzme određene korake kako bi se Općinsko poglavarstvo primoralo odraditi svoj posao: ili da raspusti vijeća mjesnih odbora i raspiše nove izbore i da dođu ljudi koji su u stanju to napraviti ili da se da nekakav rok i riješi se to pitanje ustroja mjesnog odbora kako je zakonom predviđeno, dakle, kao pravne osobe – zaključio je Beronić.

Pročitajte i ovo

MAK NA KONAC

Dožupanici 3 tisuće kuna kazne zbog propusta u imovinskoj kartici