Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac DO KRAJA LIPNJA Podijeli

Počela obnova rodne kuće Stjepana Mihalića: Biti će to mjesto pohrane bogate književne ostavštine obitelji Mihalić

Radovi su sufinancirani europskim sredstvima od 316 tisuća eura

Ovih dana, uz obnovu karlovačkog Gradskog muzeja, krenula je obnova i kuće Stjepana Mihalića. Kao i slušaju muzeja, sredstva su “došla” iz Fonda solidarnosti u iznosu od 316 tisuća eura, a sve bit trebalo biti gotovo do kraja lipnja. 

Potvrdila je tako pročelnica, Ana Hranilović Trubić.

Radi se već “na veliko”, uklonjeno je staro krovište, maknuta je žbuka sa svih vanjskih i unutarnjih zidova, uklonjen je zabatni zid, poda u prizemlju također više nema te će doći novi sa hidroizolacijom.

Pretežito se ovdje radi o konstrukcijskim radovima, ističe Hranilović Trubić, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja lipnja, baš kao i muzej.

Od velikog je ovo značenja i za karlovačku Gradsku knjižnicu, napominje ravnateljica Kristina Čunović. 

Uz to što će se ovdje održavati i poznati Mihalićevi dani, mjesto će poslužiti i u svrhu pohrane bogate književne ostavštine obitelji Mihalić.

– Radi se o 2 tisuće jedinica koje će biti ovdje smještene. Čisto da vam malo približimo o kojoj je to bogatoj građi riječ. Tu se nalaze knjige periodike koje su smještene u pet zbirki ostavštine. Među tom ostavštinom nalaze se i rukopisi. Točnije, 19 rukopisa Slavka Mihalića i 34rukopisa Stjepana Mihalića. Tu je i preko 250 gramofonskih ploča, dodaje Čunović.

Nakon obnove u koju su utrošena europska sredstva, svoj doprinos dati će i Grad Karlovac.

– Nakon što završe svi radovi na ovom objektu imat ćemo jasnu sliku što i kako dalje za buduće obnove. Pošto je ovaj projekt od velikog značaja za Gradsku knjižnicu vjerujem da će nam to dati dodatnu motivaciju za čim priju obnovu i stavljanje objekta u upotrebu, zaključio je gradonačelnik Mandić.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka