Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

“Prekinut ćemo predaju mlijeka!”

– Proizvođači mlijeka s područja Karlovačke županije traže pod broj jedan, ali stvarno pod broj jedan: povratak statusa težih uvjeta gospodarenja. Danas mi imamo ravničarski status i to na žalost sad već ide petu godinu. Mi smo direktno, gubitkom statusa, izgubili 50 lipa po jednoj litri mlijeka. Inzistirat ćemo da se isplati obećana refundacija od […]

– Proizvođači mlijeka s područja Karlovačke županije traže pod broj jedan, ali stvarno pod broj jedan: povratak statusa težih uvjeta gospodarenja. Danas mi imamo ravničarski status i to na žalost sad već ide petu godinu. Mi smo direktno, gubitkom statusa, izgubili 50 lipa po jednoj litri mlijeka. Inzistirat ćemo da se isplati obećana refundacija od 30 lipa za 2007. godinu, da se u program stavi 2008., da se bilo kako pomogne selu jer ovo će selo definitivno izumrijeti – naglasio je predsjednik Udruge udruge mljekara KIM-a Zdenko Močnik.

Traže karlovački mljekari i da im se prilagode prostorni planovi, omogući registar i legalizacija postojećih farmi, usklade zemljišne knjige, stavi neobrađena zemlja u funkciju i aktivira županija i svi gradovi i općine u sufinanciranje podizanja novih farmi.
Od župana, kao predsjednika Nadzornog odbora KIM-a zatražili su i da požuri konačno rješenje pitanja Karlovačke industrije mlijeka i prodaje Dukatu. Strpljenje je na kraju, kaže Močnik.

– Mi smo strpljenje izgubili, mi ćemo potražiti treću mljekaru pa KIM onda neka bude bez kooperanata. Nama je ovo neizdrživo i mi to stvarno više ne možemo trpiti. Izgovori kad ja nazovem direktora u mljekaru, a on kaže "Evo mi čekamo za tri dana naplatu nekih mjenica" isti su kao da smo na stočnom sajmu, kako da mešetarimo – ogorčeno je kazao Močnik.

Župan Horvat je kazao kako će se rok za prodaju KIM-a Dukatu prolongirati do kraja rujna. Zašto se prodaja sada nije privela kraju, pitaju se i radnici.
Prije toga traktorima su okupirali i centar Karlovca kako bi županu Ivici Horvatu predali svoje zahtjeve.

Da je situacija ozbiljna, a poljoprivrednicima u pitanju egzistencija potvrđuju i sami, te najavljuju: ukoliko se nešto hitno ne promijeni napuštamo poljoprivredu.

– Ne možemo se više pokrivati, gotovo je. Cijene hrane su visoke, gorivo je svaki dan skuplje, a naše cijene ostaju iste; Kad bi računali svoj rad i ovo i ono u minusu smo. Razmišljamo kako napustiti sve ovo, nema napretka, jednostavno radimo 24 sata za koju cifru? Ništa, ne ostane nam ni za režije – kažu mljekari.

A ako njihovi zahtjevi ostanu "kao gluhom dobar dan", najavljuju.

– Očekujemo ad hoc odluke. Ako nam ne ispune zahtjeve naš sljedeći korak je obustava predaje mlijeka – naglasio je Močnik.

Pročitajte i ovo

ŠTETA SE ZBRAJA

U Karlovcu vatrogasci intervenirali 40-ak puta, uništeni brojni krovovi kuća, fasade, prozori, automobili