Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Život SVJETSKI DAN IZBJEGLICA Podijeli

Projekt ‘SMS – svi mi skupa’ podržava obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica

Svake minute 20 osoba ostavi sve za sobom da pobjegne od rata, proganjanja ili terora.

Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava svake godine 20. lipnja, posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti milijuna izbjeglica. Svake minute 20 osoba ostavi sve za sobom da pobjegne od rata, proganjanja ili terora.

Da je Projekt ‘SMS – svi mi skupa’, kojeg provodi Građanska inicijativa ‘Moj grad Sisak’ s partnerima, dobro prepoznat i učinkovit u provedbi, potvrđuje i predstavljanje na Završnoj konferenciji provedbe EU projekta Hrvatskog crvenog križa ‘Izgradnja sustavne i sveobuhvatne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom razvojem uključivih socijalnih usluga’. Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor govorila je na temu Iskustva provedbe projekta ‘SMS – svi mi skupa’. U pripremi ovog rada sudjelovali su i drugi članovi tima Ivančica Devčić, prof., interkulturalni medijator Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur. i administratorica / asistentica projekta Jadranka Demonja.

Kako saznajemo od Poredoš, najzastupljenije aktivnosti ovog projekta su zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, radionice, tematske razgovaraonice i slično, te da im je od iznimne značajnosti postojanje prevoditelja za arapski jezik i interkulturnog medijatora koji olakšava dolazak do obitelji u potrebi i pristup u njihove živote i slično. Nadalje je istaknula odličnu suradnju s HZZ PU Sisak, RCT Zagreb, Projektom građanskih prava (PGP) Sisak, knjižnicama i školama, zainteresiranim gradovima i općinama, medijima, te drugim subjektima u zajednici.

Nadalje dodaje značajnu ulogu Centra za integraciju stanaca koji aktivno djeluje u Sisku i na terenu na području cijele Hrvatske. Centar je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj. PGP Sisak projekt provodi uz pomoć partnerskih organizacija. Norveško vijeće za izbjeglice, uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa ‘Moj grad Sisak’ pruža psihosocijalnu pomoć i sudjeluje u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućiti održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta. Projekt je podržan sa 135.000 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

U zaključnim promišljanjima za potrebnu ovog prikaza Poredoš Lavor je istaknula: migracije, ekonomski uvjetovanja preseljenja, ratovi, pandemije, prirodne katastrofe i slično mnogim ljudima tijekom života uzrokuju gubitak doma. To je vrlo stresno, dovodi do straha, uznemirenosti i velike životne traume. Podučavamo obitelji da žive u sadašnjosti (puno razmišljanja o teškoj prošlosti koči napredak u sadašnjosti i budućnosti). Jednostavno je – budimo ljudi jedni drugima, pokažimo razumijevanje prema ljudima pod međunarodnom i privremenom zaštitom – da se pokrenu, oslobode, krenu u proces prilagodbe i ostvare sve svoje potencijale u novom životnom okruženju i uz podršku svih nas.

Projekt ‘SMS – svi mi skupa’ provodi se u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj te drugim područjima u kojima se iskaže potreba za pružanjem podrške osobama pod međunarodnom zaštitom, a dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75.000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola ‘Braća Bobetko’ Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

(sponzorirana objava)

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?