Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Život Županija Podijeli

Prvi put nas se netko sjetio; hvala!

Kazala je je to Nevenka Mihalić iz Banskog Kovačevca karlovačkom županu Ivici Horvatu, zahvaljujući mu na paketu s hranom i higijenskim potrepštinama koje je donio. Nevenka je udovica, majka petero djece, s 1.500 kuna mirovine i 570 kuna dječjeg doplatka. Dvoje još idu u školu, troje starijih zaposleno je u Karlovcu i kući dolaze vikendom. […]

Kazala je je to Nevenka Mihalić iz Banskog Kovačevca karlovačkom županu Ivici Horvatu, zahvaljujući mu na paketu s hranom i higijenskim potrepštinama koje je donio.

Nevenka je udovica, majka petero djece, s 1.500 kuna mirovine i 570 kuna dječjeg doplatka. Dvoje još idu u školu, troje starijih zaposleno je u Karlovcu i kući dolaze vikendom.
Ova se obitelj, nakon skoro pet prognaničkih godina u Koritinji, na svoje vratila u proljeće 1996.
– Kuća je bila minirana – prisjeća se – ali su je izgradili od temelja i počeli novi život.

Nesreće su stizale jedna za drugom

Malo poljoprivrede, puno ljubavi i život je nastavljen. No, kada je najmlađi sin, Franjo, imao nepunih godinu dana, nesreća je ponovo došla. Ovaj put odnijela je Zlatka, glavu obitelji.
– Suprug je umro na staru godinu 1999. Ostala sam sama s petero djece i starim svekrom – pripovjeda Nevenka.

Nastavila je borbu za svoju djecu, od kojih je najmlađem sada 10 godina, najstarijoj 22. Dobri su – ponosna je na Franju, Valentinu, Danijelu, Danijela i Mirjanu – uče, rade, pomažu joj. Bez njih, sve što je prošla – sigurna je –  ne bi izdržala.
– Iškolovala sam ih. Ovo troje je završilo srednju školu i zaposlilo se. Sad još dvoje – kazuje.

Taman kada se činilo da će im život krenuti mirnijim tokovima, nesreća je ponovo zakucala na vrata ove obitelji. Lani, krajem listopada, planuo je požar i progutao kat kuće.
– Požar je izbio u noći. S druge strane dimnjaka bio je ormar i kroz vratašca, valjda… Ormar je buknuo na katu. I sve je izgorjelo što je bilo u potkrovlju. Namještaj, od djece stvari – kroz suze priča.

Samo zdravlja!

Ipak, zahvaljujući pomoći, a Nevenka posebno ističe svoje susjede, kuća je obnovljena. Ona sama, premda je oprerirala kičmu, trudi se osigurati djeci sve što može. Pa ne preza ni od kakvog posla; radi i više no što bi smjela.
– Orem, sijem, kosim…. sve – jednostavno objašnjava.

Dobre želje Nevenki i njenoj obitelji uputio je župan Ivica Horvat. Obitelj u Banskom Kovačevcu jedna od 365 kojoj ove godine stiže županijska pomoć – namirnice i higijenske potrepštine. – Vrijednost paketa je oko 300 kuna, a sve obitelji će ih dobiti do srijede – kazao je župan Ivica Horvat.

Sada je stigla i pomoć Karlovačke županije. Dobrodošla je obitelji koja se već godinama bori za dostojanstven život.
– Drago mi je. Devet godina sam i Božić i Uskrs i Novu godinu čekala da se nitko nije sjetio da su ta djeca sama sa mnom – zahvalila je na pomoći pa na pitanje što želi u Novoj, skromno otkrila: zdravlje!

Pročitajte i ovo

ŠUMARIJA KARLOVAC

Do kraja godine u Kozjači sječa stabala, šumarija moli šetače da čuvaju glavu