Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život INTEGRACIJA Podijeli

Ručak s azilantima u Karlovcu: Otvorili smo svoja srca i duše našim novim susjedima

Medžlis Islamske zajednice Karlovac u Grabriku je uz bogatu trpezu organizirao susret Karlovčana s azilantima iz Sirije

Od danas pa nadalje otvorena su vam naša vrata, ali i naša srca i naše duše. Mi znamo što znači biti izbjeglica, znamo što je biti prognanik i azilant jer smo taj dio prošli i mi vas potpuno razumijemo.

Rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić  zaželjevši dobrodošlicu azilantima iz Sirije, njih 48, koji su doselili u Karlovac na ručku koji je za njih s Karlovčanima organiziran u Džematu u Grabriku.

-Naš dom je vaš dom, naša hrana je vaša hrana, naša kuća je vaša kuća, naš grad je vaš grad, naša država je vaša država, dodao je Muhić koji se danas obraćao i na hrvatskom, ali i na arapskom jeziku.

Na prvom “Ručku s azilantima” okupilo se uz obitelji još četrdesetak predstavnika Grada i Županije, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, škola i predstavnika medija.

Muhić je najavio kako će u Medžlisu organizirati posebnu mektebsku grupu, odnosno subotom i nedjeljom kroz dio vjeronauka za azilante da vježbaju hrvatski jezik. Novim sugrađanima, kaže, spremni su dati svu svoju infrastrukturu kako bi im pomogli pri integraciji u društvo.

-Uspjeli smo im pristupiti kao što je Isus poslanik pristupio svojim apostolima, kao što je Muhamed Ali Islam pristupio u vrijeme hidžlije onima koji su ga dočekali u Medini. Želimo im biti na taj način na ispomoći, tu smo zbog njih. Njima je prva adresa džamija i mi džamiju držimo otvorenom, njima i svima koji traže utočište. Kada sam 1992.  došao u Hrvatsku kao izbjeglica, prvu adresu koju sam otkrio bila je Ulica Leonarda da Vincija 11 u Puli gdje sam bio izbjeglica. Na toj adresi je džamija. Tako je i njima prva adresa u Karlovcu Maksimilijana Vrhovca 21 ne samo kao duhovna, nego kao svaka druga zaštita jer ovo je više od vjere, naglasio je imam Muhić. Azilantima je za idući susret zadao “domaću zadaću”. Moraju naučiti jezik toliko da se netko od njih može obratiti na hrvatskom.

Među Karlovčanima koji su danas bili na ručku je bio i Miro Brežan. Njegov Taekwondo klub Karlovac ponudio je besplatne treninge za svu djecu azilanata. Pozvane su i sve ostale udruge da u svoje aktivnosti uključe azilante

Za sad, a od dolaska prve obitelji nije prošlo ni mjesec dana, tek su djeca krenula u školu, a odrasli na učenje jezika. Iako je bilo problema u pojedinim stanovima, npr. kod obitelji Abdo s kojima je Radio Mrežnica prva razgovarala samo par dana nakon dolaska, gdje je zbog loših elektro instalacija  obitelj ostala bez struje i grijanja, ipak su zadovoljni i zahvalni.

– Susjedi su nas odlično primili, svi su ljubazni. Zahvaljuje susjedima, ravnateljici škole, kaže danas Idris Abdo. Potvrdio je da im je malo hladno. Posao još nije našao jer, kaže,prvo mora naučiti jezik.

– Moram od početka naučiti jezik onda poslije toga mogu naći posao, posebno krojač koji radi vjenčanice treba znati jezik, dodao je Idris.

Učiteljice, volim te!

Njegovo dvoje najstarije djece, 12-godišnja Ruya i 11-godišnji Ahmad prije desetak danas su krenuli su u 4. razred Osnovne škole “Dragojla Jarnević”.

-Učiteljice, volim te, rekla je danas svojoj učiteljici Sanji Ravbar mala Ruya. U školi joj je, kaže lijepo, a dobro joj je i u Karlovcu. Već ima dvije prijateljice Anu i Anđelu.

-Došli su k nama u 4. razred i jako su lijepo prihvaćeni i ja sam zbog toga jako sretna. Dobila sam dvoje krasne djece, jako vrijedne i jako motivirane. Djece koja odlično znaju matematiku i to nam je ovog trena dobar i pozitivan početak. Problem nam je jezična barijera, ali i to ćemo savladati. Učimo po malo, svakoga dana, snalazimo se na različite načine, i učimo mi u razredu pomalo njihov jezik i oni naš. Ruya već pomalo govori hrvatski, a ja se priznajem, služim i google prevoditeljem kad mi treba neka riječ. U razredu se druže pod odmorima, druga djeca sjede uz njih, pomažu im ako ne razumiju koju stranicu treba otvoriti, koji udžbenik treba izvaditi.

Svaka obitelj daas je primila dar Grada Karlovca. U vrećici su se našli kava dobrodošllice, šećer u kockama, datulje i slikovnice za djecu da brže nauče hrvatski

Hasan al Abdo ima 25 godina, oženjen je i ima dvoje male djece. U Karlovcu je skoro tri tjedna i za sad im je, kaže, dobro. Prošetao je gradom, sviđa mu se. Obilazi obitelji koje su također stigle u Karlovac, ide u trgovinu u kojima se za sad snalazi uz pomoć mobitela jer ne zna engleski, a još ni hrvatski.

– Moram prvo naučiti jezik, što prije, pa želim naučiti svoj posao bolje i onda naći posao, kaže Hasan koji je inače CNC operater.

– Hrvatska vapi za radnom snagom. Trenutačno tu postoji 20 punoljetnih osoba koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje. Idemo vidjeti koje su mjere i mehanizmi da se što prije dođe do trenutka da se zaposle, da dobiju prvi posao i steknu financijsku samostalnost i da mogu te glave obitelji, prije svega, početi brinuti o svojoj obitelji, naglasio je iz Isusovačke službe za izbjeglice Janko Gredelj.

Azilanti u iduće dvije godine moraju savadati jezik i pokazati da su spremni brinuti za svoju egzistenciju. Do tada će imati pomoć države koja nije prevelika: 480 kuna po osobi plus dječji doplatak te plaćene režije. Nakon isteka tog perioda morat će se snalaziti sami.

Predstavnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i upravitelj humanitarne organizacije ZIRAT Islamske zajednice Bermin Meškić osvrnuo se na negativne priče koje nas okružuju i uznemirujuće vijesti koje stižu s granice sa BiH.

– Današnji događaj ovdje je primjer solidarnosti i ljudske topline, humanosti, onoga kakvi mi zapravo mi i jesmo. Htio bih vjerovati da ćemo u Republici Hrvatskoj pokazivati najčešće ovo lice koje danas vidimo. Znam da je to tako, i želim da ova slika bude u republici Hrvatskoj dok god postoji potreba za ovakvom vrstom pomoći, rekao je Meškić i Sirijcima poručio:

– Dragi naši sugrađani, budite dobri susjedi, kako nas uči naša vjera, a susjedi iz većinskog hrvatskog naroda će zasigurno biti dobri susjedi prema vama.

Pročitajte i ovo

PISANJE U KARANTENI

Književne natječaje u Karlovcu i Ozlju autori “zatrpali” kratkim pričama