Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

Svaki drugi umrli u Karlovačkoj županiji

U Hrvatskoj je lani umrlo 26 i pol tisuća ljudi. I našoj županiji bolesti srca vodeći su uzrok smrtnosti, ali i najčešći razlog bolničkog liječenja te posjeta ambulantama opće medicine, kazala je dr. Biserka Hranilović – Imamo podatke za 2007. godinu kada je ukupno zbog bolesti srca i krvnih žila umrlo 1.166 osoba što je […]

U Hrvatskoj je lani umrlo 26 i pol tisuća ljudi. I našoj županiji bolesti srca vodeći su uzrok smrtnosti, ali i najčešći razlog bolničkog liječenja te posjeta ambulantama opće medicine, kazala je dr. Biserka Hranilović

– Imamo podatke za 2007. godinu kada je ukupno zbog bolesti srca i krvnih žila umrlo 1.166 osoba što je zapravo 56 posto od ukupno umrlih, pa možemo reći da zapravo svaki drugi umrli umire od bolesti srca i krvnih žila – kazala je Hranilović.

Posebno zabrinjava činjenica što su bolesti srca sve češće uzrok prijevremene smrti radno aktivnog stanovništva.

– U 2007. godini 32 posto umrlih od bolesti srca i krvnih žila bilo je na žalost u dobi od 50 do 59 godina. Isto tako, osim prijevremenog umiranja, to su ujedno i bolesti koje za posljedicu imaju veća ili manja trajna oštećenja organizma i u znatnoj mjeri umanjuju kvalitetu života oboljelih – naglasila je Hranilović.

Na ovaj ozbiljan javno zdravstveni problem građane će se upozoriti sutra na karlovačkoj Tržnici od 9 do 12 sati. Preventivnu akciju provest će Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica i Medicinska škola Karlovac.

– Ova akcija obilježavanja Svjetskog dana srca obuhvaćat će mjerenje krvnog tlaka, mjerenje šećera i kolesterola, gdje će se moći dobiti procjena osobnog desetogodišnjeg rizika oboljevanja od fatalnih kardivoaskularnih bolesti, kao i savijet liječnika kako smanjiti rizik i preporuke o eventualnim daljnjim postupcima – pojasnila je dr. Hranilović.

Ovogodišnji Dan srca odvija se pod motom "Spoznajte svoj rizik". A najčešći, na koje možemo utjecati, su prekomjerna težina, pušenje, alkohol, i fizička neaktivnost. Važno je spoznati koliki je osobni rizik svakoga od nas, kaže primarijus doktor Branislava Resanović.

– Pravilna prehrana, nepušenje, tjelesna aktivnost, izbjegavanje stresa, a uz sve to i redovita kontrola kod liječnika – ako to sve radimo mi čuvamo svoje srce. Znači možemo mi nešto učiniti nešto za svoje zdravlje i svoje srce – naglasila je Resanović.

Pročitajte i ovo

MOST ZA RAZVOJ GAZE

Most Gaza – Banija nije izmišljotina: Isplaniran je još 1959., a i sada je u GUP-u Karlovca