Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Karlovac SRETAN PRVI ROĐENDAN Podijeli

U godinu dana Muzej Domovinskog rata na Turnju postao je brend: U vrhu po posjećenosti među hrvatskim muzejima

U godinu dana posjetilo ga nešto više od 46 tisuća posjetitelja

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj ove nedjelje, 5. srpnja proslavit će prvu godinu rada. Uspješnog, ako je suditi po reakcijama i broju posjetitelja.

– Uglavnom u ljetnim razdobljima dolaze pojedinačni posjetitelji, riječ je o obiteljskim posjetima. Izvan sezone to su grupe, uglavnom grupe branitelja iz cijele Hrvatske i sve češće školska djeca. U ovih godinu dana ukupno smo imali nešto više od 46 tisuća posjetitelja. Dakle, Turanj se pozicionirao u sam vrh hrvatske muzeologije što se tiče posjećenosti, rekla je danas gostujući u programu Radio Mrežnice ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac i voditeljica projekta izgradnje muzeja na Turnju, Hrvojka Božić.

Koronavirus je ove godine dobre trendove zaustavio. Tako je od početka godine muzej posjetilo devet tisuća gostiju,  uglavnom domaćih.

– No u zadnja dva vikenda počeli su se vraćati i stranci, i to najviše iz Austrije i Njemačke, dodaje Božić.

Stalni postav Muzeja na Turnju je izložba pod nazivom “Karlovac 1991. – 1995.” kojom se uz događaja na bojišnici prati život Karlovca i njegove okolice u Domovinskom ratu. U godinu dana muzej je rastao.

-Veliki broj donacija dobili smo prije otvorenja muzeja. Naš odjel suvremene povijesti danas ima više do 2 tisuće predmeta koje su mahom donacije naših Karlovčana. Na samoj izložbi su izloženi predmeti od više od 25 donatora. I dalje, kako je muzej otvoren, ljudi donose svoje osobne predmete koje ne možemo sve izložiti u stalnom postavu. Zato planiramo povremene izložbe pa će i njih povremeno moći naši sugrađani i gosti vidjeti.

Za prvi rođendan ulaz u Muzej besplatan

Da je muzej danas, kao i prva crta bojišnice na Turnju prije 29 godina, dio života svih Karlovčana govori i podatak da su proizvodi u muzejskim suvenirnicama uglavnom djelo ovdašnjih ljudi.

– Mi trenutno imamo nešto više od 130 različitih artikala u našim suvenirnicama, a dobavljača negdje oko 25 od kojih je većina sa šireg karlovačkog područja.

Do kraja godine u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj priprema se katalog izložbe  “Karlovac 1991. – 1995.”. Jedan opsežni katalog muzeološke koncepcije kojeg priprema Ružice Stjepanović. Iduće godine slijede izložbe koje će obraditi Domovinski rat u stripu, koje će pokazati lica naših branitelja devedesetih godina u Domovinskom ratu i danas. Organizirat će se i izložba u povodu 30. obljetnice 110. brigade.

Već ove nedjelje 5. srpnja odnosno na prvi rođendan, ulaz u muzej bit će besplatan za sve posjetitelje.

 

– U 10, 13 i u 16 sati bit će tematska vodstva po stalnom postavu izložbe pa pozivamo građane, koji god u to vrijeme mogu,  da dođu i poslušaju tematsko vodstvo, pozvala je Božić.

Pročitajte i ovo

SVE DOZVOLJENO

Karlovac drugi u Hrvatskoj dobio trgovinu kanabis proizvoda