Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija POTPOMOGNUTA PODRUČJA Podijeli

U Karlovačkoj županiji novim zakonima većina općina imat će veću potporu države

Iz Karlovca u Sabor poslani novi Zakon o potpomognutim područjima i Zakon o brdsko – planinskim područjima

Na sjednici Vlade u Karlovcu u saborsku proceduru upućeni su po prvi puta Zakon o potpomognutim područjima te novi Zakon o brdsko-planinskim područjima.

U iduće tri godine njima je planirano gotovo 300 milijuna kuna za potpomognuta područja koja obuhvaćaju 304 jedinica lokalne samouprave i nešto više od milijun i sto tisuća stanovnika te 117 milijuna za brdsko-planinska područja koja obuhvaćaju 85 jedinica lokalne samouprave i 350 tisuća stanovnika.

Među njima su i dijelovi Karlovčke županije koja će, kako je rekla ministrica Gabrijela Žalac, imati najveću korist od ova dva zakona.

Novim zakonom redefinirat će se obuhvat brdsko – planinskih područja. Multikriterijalnom metodom odabira vrednovat će se: geomorfološki, klimatski, demografski i infrastrukturni kriteriji. Po usvajanju zakona na snagu će stupiti  i novi obuhvat

– Zakon o potpomognutim područjima obuhvaća svih 16 općina Karlovačke županije i Grad Slunj dok Zakon o brdsko- planinskom području obuhvaća drugih pet općina. Ta područja će imati sigurno veću potporu države, a ovih pet brdsko – planinskih općina mogu koristiti iz jednog od ova dva zakona koji su u određenom trenutku za njih povoljniji, dodala je Žalac.

Novim zakonima uvode se programi i projekti namijenjeni isključivo tim područjima, posebni kriteriji za potpore iz EU fondova te poticanje zelene proizvodnje i potrošnje javne nabave. Također, Zakonom o brdsko-planinskim područjima uvodi se oznaka „Hrvatski gorski proizvod“ te definira gorska iskaznica.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izradit će intervencijski plan za područje grada Slunja i općina Cetingrad, Plaški, Rakovica, Saborsko, Vojnić i Krnjak.

Pročitajte i ovo

VOJNA VJEŽBA

VIDEO: Zračni desant američkih snaga na poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju