Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Crna kronika TAMNE BROJKE Podijeli

U Karlovačkoj županiji u 2018. pao broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja

Pravomoćne odluke donesene su u 266 prekršajnih postupaka, pokrenuto je još 377 prekršajnih i 12 kaznenih postupaka, a potvrđeno je 5 optužnica

Koliko je obiteljsko nasilje u Karlovačkoj županiji i dalje prisutno, bez obzira što se o brojkama javno više ne govori, najbolje govori statistika PU karlovačke.

Zatražio ju je županijski vijećnik MOST-a Marinko Marinović, a u odgovoru koji je dobio stoji da je 2018. u odnosu na 2017. uočen veliki pad broja prijavljenih počinitelja nasilja, ali i oštećenih osoba.

U 2018. evidentiran je ukupno 271 počinitelj nasilja na štetu 314 osoba, dok je u 2017. ta brojka bila daleko veća – prijavljenih 402 počinitelja nasilja na štetu 491 osobe.

– Evidentiran je pad za 131 počinitelja i 177 oštećenih osoba u 2018., kažu u PU karlovačkoj.

Malo je vjerojatno da je do smanjenja broja prijava došlo zbog toga što se dogodilo manje obiteljskoga nasilja, međutim o stvarnim brojkama može se samo nagađati.

-Možemo pretpostaviti da “tamna brojka” i nadalje egzistira ponajviše što se tiče raznih oblika verbalnog i psihičkog nasilja. No, takvim saznanjima nismo u mogućnosti raspolagati s obzirom da postupamo temeljem zaprimljenih dojava, najviše od oštećenih osoba, a nerijetko po dojavama i prijavama trećih osoba i drugih institucija koje svojim radom dolaze do rečenih saznanja, kažu dalje u policiji.

Dio prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja dobio je sudski epilog.

– Tijekom 2018. pravomoćne odluke donesene su u 266 prekršajnih postupaka, a započeto je i 377 prekršajnih postupaka te vođeno 12 kaznenih postupaka u kojima je potvrđeno pet optužnica.

U policiji kažu kako poduzimaju sve potrebne mjere i radnje ne bi li podignuli razinu svijesti javnosti, kroz edukacije i suradnju s ostalim institucijama kako bi se obiteljsko nasilje prijavljivalo, a žrtve, posebno djeca, zaštitili.

Foto: Ilustracija/Arhiva RM

Pročitajte i ovo

DOLIJALI DRSKI KRADLJIVCI

Pronađeni kradljivci lančića i torbice starijih Karlovčana i njihov pomagač