Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

“Ustanova važna za cijelu Hrvatsku”

Tako je projekt Gradske knjižnice u Karlovcu u cjelosti završen nakon 30 godina od početka izgradnje i sada izgleda potpuno drugačije. Za izgradnju i uređenje dograđenih 2 tisuće četvornih metara ukupno je uloženo 19 milijuna kuna, od toga je Grad uložio najveći dio sredstava, oko 11 milijuna kuna, a Ministarstvo 7,5 milijuna, a participirala je […]

Tako je projekt Gradske knjižnice u Karlovcu u cjelosti završen nakon 30 godina od početka izgradnje i sada izgleda potpuno drugačije.

Za izgradnju i uređenje dograđenih 2 tisuće četvornih metara ukupno je uloženo 19 milijuna kuna, od toga je Grad uložio najveći dio sredstava, oko 11 milijuna kuna, a Ministarstvo 7,5 milijuna, a participirala je Karlovačka županija.

Ove godine u Hrvatskoj je otvoreno 15-ak knjižnica, a do kraja godine bit će ih otvoreno još nekoliko. Uređenje ogulinske knjižnice, iako je Ministarstvo kulture osiguralo sredstva, bit će završeno tek nagodinu, a Biškupić je najavio da će se Ministarstvo morati pozabaviti i knjižnicom u Dugoj Resi.

Inače, prema Zakonu o knjižnicama u Hrvatskoj bi svaki grad i općina trebali imati knjižnicu, međutim još 200-njak općina ih nema.

– Ljudi u tim općinama nisu svjesni potreba i zbog toga ćemo ići na izmjenu zakona kako bi osigurali otvaranje knjižnica, kako Zakon nalaže, u svim općinama – naglasio je Biškupić.

Svečanošću u Karlovcu ujedno je obilježen i početak Mjeseca hrvatske knjige koji se održava po 15. puta.

– Karlovcu je s punim pravom pripala čast održavanja središnje svečanosti u povodu Mjeseca Hrvatske knjige, ipak je ovdje prva namjenski građena knjižnica koja je od 1911. godine imala i prvu pokretnu knjižnicu – kazao je glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je hrvatskoj književnici, prvoj hrvatskoj novinarki i borcu za ljudska prava Mariji Jurić Zagorki.

Pročitajte i ovo

KARLOVAC U RADOVIMA

Sutra ponovno otvoren najkraći put iz Rakovca u Grabrik, ostali radovi trajat će nešto duže