Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac PRORAČUN GRADA KARLOVCA Podijeli

Usvojen karlovački proračun za 2019.. Oporba protiv – ne vidi se pravac kojem teži Grad Karlovac

Janković: Sretna vam Nova godina, rast će komunalna naknada, cijena odvoza smeća, kažnjavanje se povećava za 1967 %…

Većinom glasova je izglasan proračun Grada Karlovca za 2019. godinu i iznosit će 343,9 milijuna kuna. To je oko 60 milijuna kuna više od ovogodišnjeg, a uz porezni očekuje se da će najznačajniji prihodi biti od komunalne naknade koja s prvim danom nove godine poskupljuje za 25 posto.

Očekuje se povlačenje značajnog novca iz EU fondova, kreditno zaduženje od 36 milijuna kuna… Istovremeno, u gradskom sustavu doći će do povećanja broja zaposlenih.

Dok su proračun HDZ-ovci i njihovi partneri očekivano branili, protiv su bili oporbenjaci. Iz ovog proračuna se ne vidi pravac kojem teži Grad Karlovac, kaže nezavisna Marija Bodrožić Zorić.

-Ne vidim iz tog proračuna gdje se oslobađaju sredstva ili prostor za to povećanje broja zaposlenih odnosno novih radnih mjesta. I kako ćemo povećati standard građana s ovim proračunom.

Najkritičniji bio je SDP-ov Dario Janković. Bivši gradski ministar financija vidi više u povećanju komunalne naknade, a istovremeno manjem prihodu od komunalnog doprinosa.

– Komunalni doprinos je za trećinu manji nego što je to bio u prošloj godini. Dakle, s jedne strane imamo situaciju da se u gradu ne gradi ili se planira manje gradnje nego što je to planirano 2018.

Pročelnica za financije Lidija Malović je pojasnila da je do tog smanjenja došlo zbog novog zakona prema kojem se komunalni doprinos više ne naplaćuje s dobivanjem građevinske već uporabne dozvole.

Građane u 2019. čini se očekuje i puno represije jer iznos kazne povećava se 20 puta.

-Povećavate kazne za 1967 posto, sa 15  na 310 tisuća kuna. Reda mora biti, ali 20 puta jače udariti po građanima grada Karlovca, pretpostavljam da nećete samo kažnjavati turiste nego i građane, je meni smiješno. Mogu se pitati i što je onda razlog da nisu planirane kazne u 2018. Ili su se građani izbezobrazili ili očekujete da će se obezobraziti u 2019. godini.

Sasvim je svejedno hoće li rasti plaće ili će se zaposliti 8 posto dodatnih službenika. Ne zna se što je gore, dodao je Janković i poručio građanima.

-Građanima Karlovca povećanje komunalne naknade 25 posto, onima koji dobivaju plaću iz proračuna iz Grada Karlovca povećanje 8 posto. Građani Karlovca još će vam poskupjet i odvoz smeća. Sretna vam Nova godina, a mi smo protiv ovog proračuna.

Primjedbe oporbe vladajući su nazvali neargumentiranima i nekonkretnima, bez prijedloga kako nešto poboljšati.

Pročitajte i ovo

STRPLJEN SPAŠEN

U Pivovarskoj i Kupskoj ulici u Karlovcu svako malo pucaju cijevi, danas opet. ViK: Trebaju obnovu