Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija EXPORT-IMPORT Podijeli

Vanjskotrgovinska razmjena može biti i bolja, za konkurentnost tvrtki nužno smanjivanje troškova

Lani je Karlovačka županija ostvarila 620 milijuna eura izvoza

Od najvećih izvoznika štapova za gospodu u Ameriku do izvoznika oružja na najzahtjevnije svjetsko tržište, put je to koji je u 130 godina prošao izvoz u Karlovačkoj županiji. Robna razmjena naših tvrtki s inozemstvom danas iznosi više od 620 milijuna eura, a cilj je povećati je.

Čulo se to na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore na kojoj se raspravljalo o položaju vanjskotrgovinske razmjene Karlovačke županije i komunalnim troškovima za gospodarstvo. No, konkurentnost izvoza ovisi uvelike i o troškovima koje poduzeća imaju, posebno komunalnim troškovima.

Karlovac je, u odnosu na druge gradove slične veličine, u sredini po visini tih troškova – ni najskuplji ni najjeftiniji, naglasio je predsjednik komore Zlatko Kuzman.

–  Te troškove nije jednostavno uspoređivati, ali ono što je zadatak je da se gradske tvrtke trebaju restrukturirati tako da ti troškovi budu što manji, a usluge što je moguće kvalitetnije.

Grad Karlovac je lani smanji prirez građanima, a ove godine proizvodne pogone oslobodio komunalnog doprinosa.

– Želimo rasteretiti gospodarstvo u početku svake njihove investicije, kaže gradonačelnik Damir Mandić.  – Isto tako Odlukom o komunalnoj naknadi koju smo povećali i samim tim u jednom dijelu opteretili naše gospodarstvo, predvidjeli smo da oni proizvodni pogoni koji zaista jesu u Karlovcu element razvoja mogu biti dijelom oslobođeni plaćanja komunalne naknade, kazao je.

– Svi koji dođu u poduzetničku zonu Gornje Mekušje su sigurno oslobođeni komunalnog doprinosa isto tako postojeći subjekti ako će razvijati svoje proizvodne pogone bit će oslobođeni komunalnog doprinosa. U ovom trenutku imam tri kontakta za zonu u Gornjem Mekušju. Vrlo brzo ćemo otkriti koji su to poslovni subjetki. Inače, komunalni doprinos je jsiguran prihod gradskog proračuna kojeg smo se mi odrekli. Na godišnjoj razini, naša je projekcija, da bi ovaj dio kojeg smo se odrekli bio oko 2,5 do  3 milijuna kuna u gradskom proračunu. S druge strane mislim da će se taj minus nivelirati kroz komunalnu naknadu tako da gradski proračun neće biti u minusu, dodoa je Mandić.

Pročitajte i ovo

CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Ličko – senjska županija “ušla” u KODOS. Projekt CGO Babina gora hvata zadnji vlak