Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Županija BRAVO Podijeli

Žakanjska škola najbolja u prikupljanju tekstila, dobili šivaće mašine i tekstilnu opremu vrijednu 33 tisuće kuna

U OŠ Žakanje idu prema uvođenju Domaćinstva što je sjajna ideja

OŠ Žakanje, zajedno s područnom školom Kamanje pokazala se kao najbolja u projektu sakupljanja starog tekstila u organizaciji Vallis Colapis.

Žakanjci su u projektu sudjelovali s još 11 škola i školskih zadruga iz Karlovca i ostalih gradova i općina, a cilj je da se učenici i profesori aktivno uključe u održivi razvoj, brinu za okoliš i ojačaju zadruge. trebalo je prikupiti čim više stare “robe”, a uz to se učilo i o recikliranju, odvajanju i gospodarenju otpadom.
OŠ Žakanje pobjednica je u sve tri akcije prikupljanja tekstila. Tako je u prvoj akciji prikupljeno 7200 kg, odnosno 29,75 kg/učeniku; u drugoj akciji 3250 kg ili 13,43 kg/učeniku, a u trećoj akciji sakupljeno je 1400 kg ili 5,79 kg/učeniku.

Škola je dobila 4 šivaće mašine, škare za krojenje vrijedne 10 tisuća kuna, potom overlock šivaću mašinu, štednjak, mikser robot, peglu i dasku za glačanje vrijedne 11 tisuća kuna, a onda i namještaj za učionicu učeničke zadruge vrijedan 12 tisuća kuna.

Dobivenim nagradama opremljene su obje škole, a članovi Zadruge vrijedno su prionuli šivanju zaštitnih maski za lice i platnenih vrećica. Naime, škola ide u smjeru formiranja nove izvannastavne aktivnosti „Domaćinstvo“ koju trenutno provodimo kao pilot projekt u sklopu Zadruge. Već iduće školske godine Domaćinstvo bi bila izvannastavna aktivnost u kojoj bi učenici usvajali praktične vještine potrebne za svakodnevni život, kao npr. šivanje, peglanje, kuhanje, spremanje namirnica, čišćenje, briga o cvijeću i sl.

Pročitajte i ovo

RAZVOJ

Dva milijuna kuna za projekt Društvenog centra Ozalj