Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -5C° Karlovac

 • weather-image

  -5C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -4C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Život OD SUBOTE NOVE MJERE Podijeli

Zatvaraju se restorani, kafići, teretane…”Ako ih se nećemo pridržavati, možda i one neće biti dovoljne”

Broj dnevno zaraženih je nažalost premašio 4000

Premijer Plenković predstavio je nove mjere, stupaju na snagu u subotu i traju, rekao je, najmanje do 21. prosinca.

Ovo su nove mjere:

Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu.

Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba.

Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar.

Javna događanja mogu trajati do 22 sata.

Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje zajedničkih površina.

Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provjetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mjera.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici.

Kada je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora.

Ograničenje radnog vremena za pekarnice je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja – kazao je te dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, kazao je premijer.

Škole stranih jezika djelatnost mogu obavljati online. Autoškole, teoretski dio online, vožnja uz pridržavanje mjera. Misna slavlja, preporuka je da se prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu prisustvovati.

Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mjesto koji imaju povišenu temeraturu, kratak dah, kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smjenama, smanjivanje fizičkih sastanaka.

-U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne – kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo

NEK JE PRAVA ZIMA

Zima caruje s minusima, tako će nam biti do utorka