Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

Zeleni med od jele jedinstven za Karlovac

Riječ je o gorskim vrstama meda koje se ocjenjuju 11. godinu za redom. Analiza svih 26 uzoraka meda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu već je napravljena, ali bit će tajna do sutrašnjega ocjenjivanja u 17 sati u Kemijskoj školi na gazi. Ocjenjuje se i miris, okus, boja i punoća meda. Za najbolji med pčelar osvaja […]

Riječ je o gorskim vrstama meda koje se ocjenjuju 11. godinu za redom. Analiza svih 26 uzoraka meda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu već je napravljena, ali bit će tajna do sutrašnjega ocjenjivanja u 17 sati u Kemijskoj školi na gazi. Ocjenjuje se i miris, okus, boja i punoća meda. Za najbolji med pčelar osvaja zlatnu plaketu i kristalnu košnicu. A najbolji i najkvalitetniji proteklih godina bili su kestenov med, ali i med od jele, inače, specifičan isključivo za naše područje. Tamno zelene je boje i prepun minerala, kaže Josip Jakšić, predsjednik Pčelarskog društva Karlovac.

Prinos tamno zelenog meda od jele znatno varira

Najzastupljeniji med u Karlovačkoj županiji je livadni, zatim kesten, lipa, agacija, dok prinos meda od čuvene jele znatno varira iz godine u godinu.

A meda će na pretek biti na 2. ogulinskim Danima, koje u petak i subotu organizira Pčelarsko društvo Ogulin. Riječ je o sajmu pčelinjih proizvoda i opreme, izložbi i prodaji istovremeno, na kojem će se predstaviti 13 pčelara, kaže tajnik Društva Ivan Puškarić.

Inače, pčelari u Karlovačkoj županiji broje čak 10 tisuća košnica, od kojih za polovicu dobivaju poticaj države. 6 je pčelarskih društava, a najbrojnije je karlovačko sa 106 pčelara.

Pročitajte i ovo

NE DUGO

Uklanja se mimovod: Dio Dubovca bez vode