Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

Znanstveni skup o značaju franjevaca

Duhovno okružje koje su od svog dolaska stvarala braća franjevci je početak i temelj pretvaranja Karlovca i u grad kulture, naglasio je gvardijan karlovačkog franjevačkog samostana Franjo Tomašević. – Ovim znanstvenim skupom ponovno dokazujemo da smo odavna u Europi i Europa kod nas. Dovoljno je da budemo svjesni da mi ne pripadamo nekoj samo prošlosti […]

Duhovno okružje koje su od svog dolaska stvarala braća franjevci je početak i temelj pretvaranja Karlovca i u grad kulture, naglasio je gvardijan karlovačkog franjevačkog samostana Franjo Tomašević.

– Ovim znanstvenim skupom ponovno dokazujemo da smo odavna u Europi i Europa kod nas. Dovoljno je da budemo svjesni da mi ne pripadamo nekoj samo prošlosti nego bogatoj prošlosti i da ne tzrebamo prigibati koljena pred nikim nego da bi koljena pred nama trebali prigibati koljena – kazao je fra. Tomašević.

Stajati pred 350 godina i nešto verbalizirati u par rečenica je nemoguće, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

– Kad bi čovjek bio ozbiljan vjerojatno bi zašutio i bio sretan u ovom trenutku što ovakav eminentni skup može interdisciplinarno nešto izreći. Ta interdisciplinarnost je uistinu dobra jer se s različitih strana otkrivaju neke nove stvari – dodao je Jelić.

Cilj znanstvenog skupa je prikupiti dosadašnja saznanja o karlovačkoj franjevačkoj povijesti te ocijeniti njihovu vrijednost i značaj. O tome sve do 18 sati u franjevačkom samostanu govore istaknuti povjesničari, konzervatori i ostali znanstvenici.

Pročitajte i ovo

REAGIRALI NA SDP

Karlovački HDZ: Zlonamjernim manipulacijama prikrivaju inertnost i neprepoznatljivost