Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija ĐIRKA I POL Podijeli

ŽUC od Ceste sira planira napraviti “Đirku”, već su zatražili sredstva za projektnu dokumentaciju. Cesta bi bila atraktivna za cikloturizam i puno sigurnija

Zatražili su 2,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije sve do građevinske dozvole

Poznata Cesta sira od Kamenice Skradničke do Slunja trebala bi postati “Đirka”, a na dužini od gotovo 30 kilometara imati uređenu biciklističku infrastrukturu.

Projekt je to kojeg je pokrenula Županijska uprava za ceste, a nedavno su za njega i zatražili EU sredstva, točnije sredstva  za izradu projektne dokumentacije.

Buduća “Đirka”  bila bi duga 29,5 kilometara i imala bi uređenu biciklističku infrastrukturu. To bi značilo da bi cijela dionica prometnice išla u rekonstrukciju, a s obje strane bile bi trase za bicikliste, objašnjava pravna savjetnica u ŽUC-u Nataša Rahela Borovček.

-Mi smo podnijeli projektni prijedlog s kojim tražimo 2,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije, doslovno do građevinske dozvole.

U sklopu uređene “Đirke”  bila bi osmišljena i dva odmorišta, jedno u Primišlju, drugo uz rijeku Mrežnicu, bile bi tu i pametne klupe, rasvjeta, servis bicikala, pumpa za provjeru tlaka u gumama bicikala, a sve to na  napajanje na sunčevu energiju. Sve bi pratile i info table i interaktivne ploče, a napravila bi se  i punionica za E bicikle.

Sadašnja prometnica, kaže Borovček, nikako ne odgovara tim standardima i sama po sebi je velika opasnost za sigurnost u prometu, dok bi nova bila moderna i izvrsno ulaganje u cikloturizam. ŽUC na ovaj način želi povećati sigurnost te prometnice, ali i njenim uređenjem dati “vjetar u leđa” razvoju novih oblika turizma, podržavajući zelene projekte. -Ta prometnica bila bi izuzetno atraktivna.

Ako uspiju ostvariti želje i ŽUC dobije novac iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a očekuju da će to biti brzo, tada će trebati “zagristi” u radove i nabaviti novac za njih. I za to su u ŽUC-u spremni.

Cjelokupna investicija preuređenja prometnice u “Đirku” bila bi vrijedna 130 milijuna kuna.

 

Pročitajte i ovo

SJEĆANJE NA TURANJ

Naša poznata glumica Zrinka Cvitešić 4. listopada 1991. bila je učenica škole na Turnju: Otišla sam s crveno-bijelim medom, imam ga još i danas, a rat nikad neću razumijeti