Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život AUTOŠKOLE Podijeli

Cijena autoškola neće značajnije pojeftiniti

Promjenama zakona vesele zbog najava o pojeftinjenju autoškola, ali…

Od nove godine na tržištu autoškola trebale bi uslijediti brojne promjene. No, pojeftinjenja čini se i neće biti.

Nedavno usvojeni zakon trebao bi kao prvo smanjiti cijene autoškola. I dok ga jedni hvale, pogotovo zbog mogućnosti da autoškole od nove godine same propisuju cijenu svojih usluga, kod drugih ne izaziva oduševljenje.

– Cijena pohađanja autoškole neće se značajnije mijenjati. Svi koji misle da će doći do drastičnih pojeftinjenja, krivo tumače odredbe novog zakona koji će stupiti na snagu u siječnju, objašnjava Dobrivoje Kovačević, stručni voditelj autoškole Autokluba Karlovac. Dodaje kako postoji niz faktora koji utječu na formiranje cijene.

Država se ne odriče svoga dijela

– Porez na dodanu vrijednost koji iznosi 25% znatno utječe na formiranje cijena.  Država se i dalje ne odriče svog dijela. Tu su još faktori poput nabavke vozila, osiguranja vozila, osiguranja putnika, cijene goriva koje uglavnom rastu, amortizacije i na kraju i samog učitelja vožnje, odnosno instruktora koji bi trebao biti adekvatno plaćen za svoj rad.

Iako je dozvoljena starost vozila do sada bila 7 godina, od siječnja se podiže na 10 godina. Iz Ministarstva najavljuju financijska rasterećenja u tom pogledu pogotovo kada su manje autoškole u pitanju. Jedna od mjera je slobodnije ugovaranje radnog vremena za insrukture na npr. pola radnog vremena, ovisno o potrebama tržišta.

No, Kovačević smatra da to veće autoškole s većim brojem upisanih polaznika i neće primjenjivati. Naime, ne mogu imati zaposlene na pola radnog vremena kada ima posla za punih osam sati.

Nema pretjeranog oduševljenja

Iako najavljeni Zakon tek treba još detaljnije proučiti, Kovačević u ovom trenutku nije pretjerano oduševljen novinama.

– Ne bih baš ocijenio pozitivnim ove promjene jer je riječ o osposobljavanju za sigurno kretanje u prometu. Ne bih volio da tržišna utakmica znači mahnito smanjivanje cijena radi privlačenja kandidata, a da to na kraju završi lošom prolaznošću, odnosno smanjenom sigurnošću. Nama je cestovni promet i danas opasan i događa se veliki broj prometnih nesreća.

Pročitajte i ovo

SRETAN KRAJ

Gorila je vraćena: Pronašla je Karlovčanka u šetnji s psom