Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac GRADI SE Podijeli

Ćorić obišao radove na Turnju: Za 3 godine Karlovac bi trebao bar na 100 godina postati siguran od poplava

Nadam se da ćemo krajem 2023. pitanje poplava na ovom najugroženijem području konačno staviti ad acta

U iduće tri godine Karlova, ali i Ogulin, Barilović te veći dio Sisačko moslavačke i Zagrebačke županije trebali bi konačno, barem za narednih 100 godina, biti sigurni od poplava.

Gradilište u Turanjskom Poloju gdje traje izgradnja 5,8 kilometara nasipa kojim će se od Korane štiti stanovnike Turnja i Logorišta obišli su danas ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, dožupanica Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

-Upravo i ovi današnji radovi, ali i radovi proteklih mjeseci i radovi u narednih nekoliko godina, omogućit će nam da jednom zauvijek, trajno riješimo problem plavljenja četiriju rijeka na području Karlovca, Karlovačke županije, Sisačko – moslavačke, a manjim dijelom i Zagrebačke županije. Nadam se da ćemo krajem 2023. pitanje poplava na ovom najugroženijem području konačno staviti ad acta. Definitivno ne sadašnjosti i budućnosti, rekao je ministar Ćorić.

Uskoro i gradnja nasipa uz Kupu

Nasip na Turnju je druga od ukupno osam mjera predviđenih projektom zaštite od poplava grada Karlovca. Sve one trebale bi biti realizirane u iduće tri godine i učiniti Karlovac sigurnim od poplava.

– Ovi nasipi će vjerujem riješiti taj problem za narednih 100 godina i više, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Osim na Turnju i Logorištu, nasip dug 3 kilometra gradi se uz Koranu i Mrežnicu. Uskoro bi na red trebali doći i nasipi uz Kupu na području Rečice i Selca.

Obrana od poplava prioritetni je projekt, ali gotovo jednako važan je i projekt Aglomeracije Karlovac – Duga Resa. Ukupno je vrijedan 420 milijuna kuna i EU ga sufinancira bespovratno s 85 %. Njime će novu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu dobiti dijelovi Karlovca, Duge Rese i Barilovića.

– Za veliku većinu naših građan i građanki osigurat ćemo bolje životne uvjete, nešto što je trebalo biti osigurano prije više desetljeća, dodao je Ćorić.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu