Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  24C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Život DALEKO OD KUĆE Podijeli

Dugorešanin Juraj Grgurić osmu godinu živi u sjemeništu na Obali Bjelokosti jer želi biti svećenik

Predavanje o životu u Africi održao je učenicima svoje bivše OŠ “Vladimir Nazor”

Trojica bogoslova s Obale Bjelokosti među kojima je i Dugorešanin Juraj Grgurić posjetili su jučer Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te učenike OŠ “Vladimir Nazor” u Dugoj Resi.

Paterne Kouassi Taki i Aka Angoua Belchit Mardochée zajedno s Jurjem Grgurićem kandidati su biskupije Yopougon-Abidjan i trenutačno se nalaze u Biskupijskom misijskom sjemeništu u Abidjanu, najvećem gradu Obale Bjelokosti.

U Hrvatskoj su već dva tjedna, a u Karlovac i Dugu Resu stigli su uoči odlaska na veliku duhovnu obnovu u Italiju.

– Obojica bogoslova su Obalobjelokošćani, jedan je treća godina sjemeništa, a drugi četvrta. Sada je bila prilika jer svake godine imamo veliku duhovnu obnovu u Italiji, ali budući su karte skupe oni do sad nisu bili niti jednom. Rektor je htio da idu tamo, ta duhovna obnova će početi za koji dan, ali kad već idu u Europu zašto ne vidjeti i ovu lijepu zemlju. Bili su s jednim prijateljem svećenikom deset dana u Istri i bili su prezadovoljni i sada pet dana ovdje u Dugoj Resi. Bili su na Mrežnici, na kanuu. Presretni su posebno sa svim ljudima kako su ih primili i počastili, objasnio je za Radio Mrežnicu Juraj Grgurić.

On je u sjemeništu na Obali Bjelokosti od 2011. i to mu je vjerojatno zadnja godina formacije nakon čega bi mogao biti zaređen za svećenika. No, put do odluke da se prepusti svećenićkom pozivu nije bio lak.

– To je došlo malo po malo. Svećenićki poziv se rađao, jer sam bio dirnut Božjom ljubavlju i meni je Bog pomogao preko nekih svećenika, preko razgovora s njima i onda sam se pitao zašto se ja ne bih odazvao, ali nisam imao hrabrosti. Tako da sam završio fakultet, radio, tri godine razmišljao, borio se i na kraju sam se odvažio i ušao u misijsko sjemenište u Obali Bjelokosti.

Volio bi se vratiti u Hrvatsku i u svoju Dugu Resu, ali nije na njemu da bira kamo će, ako postane svećenik, ići. No, zato je vrata svoga doma otvorio kolegama iz sjemeništa s kojima je posjetio i svoju bivšu osnovnu školu “Vladimir Nazor”.

– Bivši sam učenik ove škole, ovdje sam pohađao osnovnu školu, počeo sam je ratne ’91. Imam lijepa, predivna sjećanja i iz osnovne i iz srednje škole. Ja sam bio jako živo dijete, čak sam ovdje napravio neke nepodopštine i gluposti sam ovdje napravio, ali su učitelji imali strpljenja sa mnom tako da nosim stvarno lijepe uspomene i uvijek u životu pokušavam izvući ono pozitivno.

Pročitajte i ovo

NOVOZARAŽENI

U Karlovačkoj županiji još 12 oboljelih od COVID-19