Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Karlovac SRIJEDOM O PRAVU Podijeli

Karlovačka pravnice iz HUZUPP-a slušale o “nametljivom ponašanju”

Iduće predavanje “Srijedom u pravu” bit će o razlikama j.d.o.o. i d.o.o.

Predavanje o kaznenom djelu “Nametljivo ponašanje” – zakonodavnom okviru i praksi, održano je u Aquatici u sklopu redovnih stručnih predavanja karlovačke podružnice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) “Srijedom u pravu”. 

O bitnim obilježjima osnovnog oblika kaznenog djela nametljivog ponašanja iz članka 140. stavak 1. Kaznenog zakona i kvalificiranog oblika iz članka 140. stavak 2. te sličnostima u odnosu na djelo prijetnje iz članka 136. KZ-a, pravnicama su govorili sutkinja na Općinskom sudu Jasmina Štrucelj i predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević.

Nametljivo ponašanje se u današnje vrijeme vrlo često događa najviše preko različitih internetskih i komunikacijskih alata. Ono može izazvati kod oštećenika tjeskobu i strah koja ga onemogućava u normalnom življenju. Kroz niz primjera iz sudske prakse Općinskog suda u Karlovcu prikazane su specifičnosti ovog kaznenog djela koje je u kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske uvedeno tek Kaznenim zakonom koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013.

Novo predavanje “Srijedom u pravu” održat će se u prosincu, a tema će biti razlika između j.d.o.o. (jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću) te d.o.o. (društva s ograničenom odgovornošću).

– Predavanje će biti u smislu razmatranja predmeta poslovanja društva i načina upisa u sudski registar te mnogih drugih pojedinosti po toj tematici, pojasnila je koordinatorica karlovačke podružnice HUZUPP-a Marina Jarnjević te pozvala sve zainteresirane pravnice da se slobodno priključe kako bi mogle sudjelovati u svim daljnjim aktivnostima.

– Nema službenih poziva nikome, sve pravnice su dobrodošle u Hrvatsku udrugu žena u pravnoj profesiji, a primjetno je i pohvalno da se i muški kolege pravnici polako uključuju i podržavaju rad karlovačke podružnice HUZUPP-a, zaključila je Jarnjević.

Foto: Denis Stošić

Pročitajte i ovo

DESNA OBALA KORANE U KARLOVCU

Budućnost ŠRC-a Korana: Sportski sadržaji, kamp, hotel. Grad Karlovac natječajem traži najbolje rješenje