Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Karlovac TURISTIČKA PONUDA Podijeli

Karlovačko Rimokatoličko groblje Dubovac na turističkoj ruti i mobilnoj aplikaciji – ove srijede besplatno vođenje

Turisti su i do sad imali interes za obilaskom groblja na Dubovcu jer ono na svoj način “priča” priču o Karlovcu

U Tjednu upoznavanja znamenitosti europskih groblja koji se održava od 24. svibnja do 2. lipnja, turisti i zainteresirani građani ove srijede će moći na “kulturno umjetničku rutu” Rimokatoličkim grobljem Dubovac.

Radi se o turističkoj ruti koju je u suradnji s Turističkom zajednicom osmislila Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion.

-U svjetskim razmjerima 37 % turista putuje motivirano kulturom, a u Hrvatskoj je taj postotak, na žalost, svega 12 %. To je dakle prostor za rast i to je prostor gdje mi moramo učiniti sve, pa je i ovo jedna od stvari koju radimo, ne bi li našu kulturu i povijest stavili kao motiv dolaska u našu destinaciju, rekla je na predstavljanju nove rute direktorica TZ-a Marina Burić.

Groblje Dubovac će vjerojatno ostati u turističkoj ponudi grada Karlovca. No, u srijedu bit će dio promocije Europske asocijacije starih europskih groblja (ASCE) čiji je član tvrtka Zelenilo i dubovačko groblje pa će i jednosatni obilazak za sve posjetitelje, u dva termina biti besplatan.

– Npr. vidjet će se između ostalog grob Dragojle Jarnević, dakle književnice. Ona je imala jako bogat život u 19. stoljeću kada je i grad imao izuzetno bogat život te je bio najbogatiji grad u Hrvatskoj u to vrijeme. Potom posjetiti ćemo i grob Rudolfa Taclika. On je pak bio iz područja glazbe. Bio je i profesor u Glazbenoj školi, bio je skladatelj i mnogi zborovi i orkestri u Hrvatskoj upravo izvode njegova djela. Također ćemo posjetiti i nekoliko spomenika karlovačkih gradonačelnika iz prošlosti, otkrila je dio rute Ivančica Šebalj, turistički vodič iz udruge Bastion.

Prva grupa groblje će obići u 11, a druga u 12 i 30.

A da bi posjetitelji mogli i sami obilaziti groblje Dubovac i istraživati karlovačku povijest  izrađen je mobilni vodič Artour. Dovoljno je doći na groblje i na ulazu na ploči učitati QR kod ili skinuti aplikaciju za androide i IOS mobilne telefone.

– Na vrlo jednostavan način se može prići do a+likacije i vidjeti sve znamenite priče, rekla je tehnička direktorica Zelenila Gordana Purgar.

– Aplikacija vas vodi sa svake točke u Karlovcu gdje se nalazite, točno vas dovede tu do Katličkog groblja Dubovac, dodao je Željko Tomaš.

Pročitajte i ovo

GRAD POZIVA

Želite li na Danima piva biti kao ugostitelj ili trgovac, javite se Gradu