Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Podijeli

Legendarna Californija na Turnju postala Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Otvara se 6. srpnja

Stalni postav ima više od 350 predmeta, multimedijalne sadržaje, animacije, filmove

Zgrada Californije na Turnju, legendarno mjesto i simbol obrane grada Karlovca dobila je novo ruho i postala Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Bit će otvorena za posjetitelje 6. srpnja, uoči 440. rođendana grada.

Californija je ostala ruševna izvana, ali je dobila stakleno “odijelo” kroz koje će svatko već na ulasku u Muzej započeti priču o Domovinskom ratu na Turnju i Karlovcu.

Muzej Domovinskog rata nalazi se u sklopu Kompleksa Križanić Turnja – bivšeg vojnog prostora koji je 2013. godine uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kompleks zauzima površinu od 13.000 m2 i na njemu se nalaze objekti koji predstavljaju vrijedan primjer austrijskog vojnog graditeljstva

Unutra, u prostoru Muzeja postavljena je, većim dijelom, interaktivna izložba. Moći će se razgledati stalni postav s više od 350 predmeta, tri sata multimedijskih sadržaja, animacija, filmova, glazbe i fotografija.

Konačno, u prostoru ovog muzeja skrasit će se i spomen soba poginulih branitelja Karlovca i karlovačke županije.

U Domovinskom ratu čitavo je turanjsko područje pretrpjelo velika oštećenja. Zgrada Californije zbog uloge koju je imala u Domovinskom ratu i razaranja koja je pretrpjela ima izuzetnu memorijsku vrijednost te je sama po sebi izložak i spomenik. I do sada je bio mjesto odmora brojnim turistima, a sada otvaranjem Muzeja cijela priča dobiva jednu novu, još bolju dimenziju.

Svečano otvorenje muzeja je 5. srpnja, a od 6. srpnja i za posjetitelje.

 

 

Pročitajte i ovo

Vatrometom konfeta otvoren Advent u Karlovcu. Božićno selo apsolutni hit