Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Hrvatska MEDNO SVIMA Podijeli

Pčelari u Karlovačkoj županiji nemaju problema s pesticidima koji štete pčelama, ali nemaju ni bagremovog meda. Ove godine ipak ga očekuju

Ne manjka zato kestenovog i lipovog meda, kaže prva pčelarica Pčelarskog društva Karlovac Jasminka Alinčić

Pčelari na području Karlovačke županije ovog se proljeća, srećom, još nisu susreli s pomorom pčela.

Naime, njihovi kolege na sjeveru Hrvatske bilježe uginuća pčela zbog prskanja voćaka pesticidima, no u našim krajevima toga nema, odnosno nitko nije prijavio ovakve probleme. Kaže to za Radio Mrežnicu prva predsjednica Pčelarskog društva Karlovac Jasminka Alinčić.

-Vjerujem da pčelari rade u suglasju s voćarima, znamo da su naveliko počeli radovi u voćnjacima, ali i da pčele već na 12 C izlaze van, znači negdje oko 9,30 ujutro, kaže Alinčić.

Naglašava da se prskanje voćaka treba obavljati kasno navečer ili rano izjutra da se na našteti ovim vrijednim kukcima. Do danas nam se nitko nije javio sa situacijom kakva je u Međimurskoj.

Podsjeća da su i znanstvenici upozorili da će nestankom pčela, odnosno nakon 4 godine, nestati i čovječanstva te da je naša uloga u tome da očuvamo ove marljivice.

Zbog vremenskih neprilika, odnosno mraza, zadnje četiri godine na području Karlovačke županije nije bilo bagremovog meda, no zato imamo kestenovog i lipovog, cvjetnog, medunovog,  podsjeća Alinčić.

-Ove godine zbog najavljenog vremena nekako se nadamo da bi moglo biti bagremovog meda jer bagrem u danima pred nama počinje cvjetati.

Trenutno u ovom Pčelarskom društvu ima 196 članova. Kvaliteta meda u našoj županiji na iznimnoj je razini, kaže Alinčić pa je tako od lanjskih 50 uzoraka njih čak 21 zavrijedio zlatnu medalju. Stoga ovdje ni nema bojazni od patvorenog meda.

Pročitajte i ovo

LIJEP USPJEH

Plesni klub st.ART nastavlja nizati uspjehe: U Opatiji osvojili 1.mjesto, iz Zagrebu donijeli 4 zlata i broncu