Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Županija RAD I REZULTATI Podijeli

Poskupljenje sirovina i manjak radne snage najveći problemi poduzetnika u Karlovačkoj županiji

U 20 godina Karlovačka županija izgubila je 20 tisuća stanovnika što je porazno

Rast cijena sirovina te manjak radne snage najveći su problemi s kojima se susreću gospodarstvenici u Karlovačkoj županiji. 

Kad se govori o uspješnosti poslovanja ove i prošle godine, 2417 poduzetnika u Karlovačkoj županiji poslovalo je bolje od državnog prosjeka, otkrio je danas predsjednik Gospodarske komore u Karlovcu Zlatko Kuzman. U prošloj godini neki su u našim krajevima, koroni unatoč, poslovali bolje, no ima i onih, a radi se o hotelijerima i ugostiteljskoj branši, ipak nisu bili te sreće. Kao razloge za bolje razloge poslovanja navodi i pomoć države koja je očuvala radna mjesta, no fiskalizirani podaci za ovu godinu govore da se i u hotelijersko-turističkoj branši stvari poboljšavaju. Trenutno podaci za prvih osam mjeseci govore da je u ovom sektoru situacija na 95 % one iz pretpandemijske godine.

Uz niz statističkih podataka, Kuzman navodi da je prosječna plaća u Karlovačkoj županiji 6908 kuna, dok je nešto manja u prerađivačkoj – 6812 kuna. Iako će prosječnom građaninu ovi statistički podaci zvučati pomalo nestvarno, Kuzman dodaje da je ove godine čak 1175 zaposlenih osoba više nego lani u ovo doba. 

Iznoseći danas pokazatelje stanja gospodarstva, Kuzman je naveo i podatak da se u županiju lani doselilo 189 osoba više nego što je otišlo. U županiji trenutno ima 36.111 zaposlenih građana što je najveća brojka u zadnjih 18 godina, a nezaposlenih je 2800.

-Treba imati na umu da smo mi u zadnjih 20 godina izgubili 20 tisuća stanovnika, kazao je Kuzman iznoseći tako porazan podatak demografske slike ovih krajeva. Upravo to je razlog što se manjak radne snage sve više osjeća, a uz povećanje cijena materijala, od građevinskog nadalje, upravo su to problemi koji najviše muče one koji rade i stvaraju nove vrijednosti.

Pročitajte i ovo

NESREĆA NA D1

Na Slunjskim Brdima večeras se prevrnuo kamion