Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Hrvatska DA SE NE ZABORAVI Podijeli

Slunj se sjeća 1991., dan kad su JNA i četnici ušli u grad, a Slunjani izgnani

16.studenoga 1991. godine okupator je ušao u Slunj

Slunj danas obilježava jedan od najcrnjih dana svoje povijesti, dan kad su JNA i četnici ušli u Slunj 1991. godine.

Oko 800 branitelja zadržalo je neprijateljske snage do 16. studenog 1991., a onda je Slunj pao.

Nakon tri i pol mjeseca potpune izolacije, bez struje, hrane i vode, građani Slunja na današnji su dan prije 31 godinu protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta.

Tog 16. studenog 1991., iz grada je prema Bosni i Hercegovini krenula nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, mladog i starog življa. Spašavali su živote pred tenkovima, avionima i topništvom. Na okupiranom području ostalo je tek oko 200 ljudi, trpeći kasnije veliki teror.

Hrvatsko stanovništvo povlačilo se preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. U okupiranom području ostalo je oko 200 osoba koje su trpile teror, ubojstva, premlaćivanja.

Tijekom četiri godine Domovinskog rata na slunjskom području poginulo je 352 ljudi. Među njima i 70 žena starije životne dobi, jedna trudnica, jedna djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.

Najveći broj stradalih je u prvim danima okupacije i tijekom okupacije: ukupno 213 žrtava. Nakon dolaska UNPROFOR-a (proljeće 1992.) stradale su u okupiranom području 52 osobe.

Pročitajte i ovo

KAKVA PRIČA

Mala Marija ušla je u naš život nakon 11 godina braka i zagovora sv. Josipu: Od molitve do njenog rođenja prošlo je 9 mjeseci