Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Život PORCIJUNKULOVO Podijeli

U ponedjeljak Porcijunkulovo kod karlovačkih franjevaca, prilika za potpuni oprost

Oni koji vjeru žive znaju kako moć oprosta koji oslobađa i velika je milost

Karlovac,  točnije franjevački samostan domaćin je ovogodišnjeg Porcijunkulova, blagdana Gospe od anđela.
Blagdan se slavi 2. kolovoza, u ponedjeljak, a prethodi mu duhovna priprava koja je počela i traje do nedjelje.
Danas i sutra u 17,45 moli se franjevačka krunica i litanije Gospi od anđela, a u 18,30 je sveta misa. Prije i tijekom mise prilika je i za sakrament ispovijedi i priprave za dobivanje potpunog oprosta za sebe ili pokojne, kažu franjevci.
Njihov osnivač sveti Franjo Asiški imao je poruku “Sve vas želim poslati u raj”, a na tom tragu rade danas i karlovački franjevci.
Upravo porcijunkulski oprost “otvorit” će sutra navečer, nakon mise.
U ponedjeljak, na sam blagdan Gospe od anđela mise će biti u 8, 9, te 18,30 sati.

Kod svih svetih misa svećenici će biti na raspolaganju za ispovijed i zajednički ćemo na kraju svake svete mise moliti porcijunkulski potpuni oprost.
-Od 10,00 do 18,00 sati u našem zavjetnom svetištu kapeli Gospe Lauretanske bit će izložen Presveti oltarski sakramenat za osobno Euharistijsko klanjanje, kaže fra Krunoslav Albert i poziva da se iskoristi ova mogućnost potpunog oprosta koji je 1216. godine od Gospodina po Mariji – Kraljici anđela – primio sv. Franjo iz Asiza, a potvrdio mu je oprost sam tadašnji papa Honorije III. želeći sve nas i naše pokojne povesti u raj.

Kada govorimo o ovakvoj milosti potpunoga oprosta onda moramo znati i smisao, svrhu ili cilj koji se želi time postići, kaže fra Krunoslav.

Svaki ljudski grijeh – “peccatum” i bezakonje – “iniquitas”, ima dva vida: krivnju – “culpa” i kaznu – “poena”. Upravo iz tih razloga u katoličkoj teologiji i sakramentologiji govori se o “Remissio culpae et indulgentia poenae” – Oproštenje krivnje i oprost kazne.
Po svakoj valjanoj ispovijedi u kojoj su prisutni svi elementi toga sakramenta, po iskrenom kajanju, koje ima dovesti do vidljive promjene, primamo milost oproštenja krivnje i oslobođeni smo od vječne kazne. Iako smo po ispovijedi oslobođeni krivnje i vječne kazne, ipak nam ostaju vremenite kazne, zaslužene sankcije, ožiljci koji nas opterećuju i prisjećaju na sam grijeh, kojih se pokorom kroz ovaj život, ili čistilištem moramo osloboditi, kako bismo baštinili Kraljevstvo Božje. Ovakav potpuni oprost upravo nam u tome pomaže, oslobađa nas osobno ili naše pokojne tih ožiljaka koji su ostali nakon zacjeljenja rane grijeha po valjanoj svetoj ispovijedi. Budući da je sigurno ta trula rana grijeha po valjanom sakramentu ispovijedi zacijeljena, ožiljak na našem duhu ostaje i dalje vidljiv te silno opterećuje. Stoga nam Krist po Mariji, općinstvu svetih i po Crkvi pruža ovu milost, da budemo oslobođeni tih ožiljaka, te tako budemo u stanju potpune milosti i pripravni za blaženu smrt, baštinimo Božje Kraljevstvo.
Ovaj potpuni oprost je milost koju ne bismo smjeli propustiti jer time možemo započeti život obnovljene krsne milosti i oslobođeni sviju posljedica grijeha, kazni zbog učinjenih grijeha: srama, potištenosti, uznemiravanja – iako u valjanoj ispovijedi oslobođeni krivnje grijeha i vječne kazne, po ovom oprostu možemo biti oslobođeni i od vremenitih kazni, ožiljaka naše grešnosti, što nam omogućuje živjeti novi život s Bogom, što omogućuje i Kraljevstvo Božje za duše naših pokojnih u čistilištu.
Pripravimo se zajednički kod nas franjevaca u Karlovcu kroz trodnevnu pripravu. Hodočastimo, izdvojimo vrijeme za nas i naše pokojne. Budimo kao Crkva zemaljska i nebeska, sabrani u jedno, te uz zagovor sv. Franje, Gospe od Anđela, svih korova anđeoskih i sviju svetih i mi jedni druge, naše pokojne zaželimo poslati u Raj i oslobodimo se sviju tereta, posljedica i kazni zbog svoje grešnosti u ovome životu na zemlji. Neka po našoj vjeri i milosti koju po Kristu u Crkvi imamo, nestanu svi ožiljci rana naših grijeha, kaže fra Krunoslav.

Pročitajte i ovo

SJEDI 5

Odličan uspjeh karlovačkih gimnazijalaca: Kada nešto voliš, ništa ti nije teško