Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac ISPECI PA RECI Podijeli

Vijeće mijenja odluku: Jelka Glumičić neće dobiti Plaketu Grada Karlovca

Odbor za javna priznanja prihvatio prigovor 15 braniteljskih udruga

Jelka Glumičić ipak neće dobiti Plaketu Grada Karlovca jer će gradski vijećnici, iako su joj je sredinom lipnja jednoglasno dodijelili, na današnjoj sjednici odlučiti suprotno.

Nakon što su se tome usprotivile braniteljske udruge, a potom i karlovački HDZ predsjednica Gradskog vijeća Marijana Tomičić najavila je izmjenu odluke. Tvrdi kako nisu znali za izjave i stavove Jelke Glumičić stare deset godina o Oluji i Domovinskom ratu.

– To je jedan novi moment za koji i kao Odbor za javna priznanja i kao Gradsko vijeće nismo znali. Dobili smo niz dokumentacije iz medija pisanih, radi se o Jelki Glumičić. Pročitat ću samo jednu koja je baš indikativna: “Smatram da je operacija Oluja najveća najveća sramota za Hrvatsku koja je izvedena u tipičnom fašističkom maniru”, navela je Tomičić koja je i predsjednica Odbora za javna priznanja.

Članovi Odbora za javna priznanja su: Ljiljana Ščedrov, Nikola Dragić Krivokuća, Dubravko Strnić, Zoran Vučinić i Marijana Tomičić (predsjednica)

Na hitno sazvanoj sjednici Odbora za javna priznanja donijeta je odluka da se prigovor 15 braniteljskih udruga prihvati. Jelka Glumičić zbog svog je humanitarnog rada u Odboru za ljudska prava bila nominirana za Nobelovu nagradu, ali u javnosti je već i tada prozivana zbog svojih stavova o Oluji. Ipak, to sadašnjoj vladajućoj garnituri u kojoj je i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja koja je također digla ruku za javno priznanje Jelki Glumičić, nije znano.

– Morate uzeti u obzir da ovo Gradsko vijeće ima jako puno novih vijećnika koji su mahom sve mladi ljudi i ja sebe smatram pripadnikom koja je u to doba bila mlad i ne mogu se sjetiti tih izjava, ali moj osobni stav je da smo ovo znali i da su nas na ove izjave na vrijeme upozorili, sigurno ne bi bila takva odluka, naglasila je Tomičić.

Odluka se mijenja, na popisu nagrađenih u petak, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća neće biti  Jelke Glumičić. Ostali će nagrade dobiti.

Pročitajte i ovo

ZBOG TOGA JE MEĐU NAJBOLJIMA

Grad Karlovac ove godine provodi 13 europskih projekata više nego lani