Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Županija SPORAZUM Podijeli

Centar kompetencija podržali gospodarstvenici, prijava na natječaj za 10 dana, opremanje Oružane za 2 godine

Gospodarstvu nužni “gotovi” radnici

Tržište rada traži sposobnosti za koje se u Hrvatskoj ne školuje, zato će projekt Centra kompetencija Karlovačke županije biti za kvalitetnije djelatnike, spremne za posao.

Rečeno je među ostalim danas u Uredu župana na potpisivanju Sporazuma o partnerstvu i Sporazuma o suradnji na projektu Uspostava regionalnih centara kompetencija u strukovnom obrazovanju, kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Gotovog čovjeka teško se može pronaći, ali stvari se moraju mijenjati, naglasili su direktori HS produkta Željko Pavlin i General Electrica Damir Vranić.

– Gospodarstvenici danas ako žele automatizirati ili na bilo koji način unaprijediti bilo koji dio procesa na kojem rade, moraju ići u Njemačku, Austriju, Švicarsku… da vam to netko napravi. Raditi to sa strancima je više nego teško. Ako imate ovdje nekoga tko je sposoban izvesti takav projekt puno će se dobiti. Zašto bi se uvijek oko takvih stvari moralo bježati van. Bilo bi jako zgodno da se ono što se radi u svijetu može napraviti i u Karlovcu jer svijet je danas globalno selo i nije više presudno da li ste u Karlovcu ili New Yorku. Proizvodnja i globalni uspjeh ovisi više o ljudima nego o geografskom položaju, kaže Pavlin.

– Mislim da bi trebali prekinuti s onim “pleti kotac k’o i otac” jer svijet ide dalje, a mi ostajemo na repu događanja. Moramo dobiti gotovog čovjeka, a ne čovjeka koji godinu dana ne može apsorbirati svoj vlastiti trošak, svoje plaće, a kamo li sve ono što po proračunu dolazi na svaku pojedinu osobu, dodao je Vranić.

Da su potrebe za radnicima velike dokazuje i podatak da je u Karlovačkoj županiji u samo dvije godine broj dozvola za strance porastao za 40 puta.

– Prošle godine odobrene su 822 radne dozvole za strance u Karlovačkoj županiji. Dvadeset takvih dozvola smo odobrili 2016. godine. To dovoljno govori o velikom i naglašenom problemu nedostatka radnika za pojedina zanimanja, profesije i čitave branše, kaže predjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

Sedamdeset posto izvoza u Karlovačkoj županiji čine djelatnosti kojima je namijenjen i ovaj projekt, a njime će se dobivati kvalitetnije djelatnike koji odmah nakon školovanja mogu početi raditi bez dodatnih obuka, dodao je.

Centar kompetencija Karlovačke županije bit će vjerojatno prvi takav projekt u Hrvatskoj koji će biti predan za povlačenje novca jer, prema riječima dožupanice Vesne Hajsan Dolinar, projekt je gotovo u cjelosti spreman.

– Smatram da ćemo za desetak dana biti prvi u Republici Hrvatskoj prvi koji ćemo predati projekt. Kroz dvije godine krenut će i opremanje renovirane zgrade i da konačno usklađeni programi, upravo ona zanimanja koja su potreba, budu u tim prostorima.

Karlovačka županija je jedina u Hrvatskoj koja od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobila dva sektora te za to podršku u maksimalnom iznosu od 45 milijuna kuna. Sveukupno s uređenjem Oružane u kojem će biti uređeni prostori za turizam, strojarstvo i elektrotehniku te najmodernijom opremom, projekt je vrijedan oko 70 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo

DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

COVID ambulante prestale s radom, ali ostaju u pripravnosti